Zanzibar met kinderen
Ik zal heel eerlijk zijn, Zanzibar stond nooit op mijn lijstje om naar toe te gaan. Ik ben niet het zon, zee en strand type, die een hele vakantie op het strand gaat liggen en niks gaat doen. Toen we hadden bedacht dat Frans met zijn vader de Kilimanjaro zou gaan beklimmen, keken we wat er in de buurt lag om na de beklimming nog even te relaxen met het hele gezin. En zo kwamen we uit op Zanzibar. En wat heeft het eiland ons verrast! Ik kan oprecht zeggen dat het een heerlijke bestemming is. Er is van alles te doen en de mensen zijn ontzettend aardig.
Praktisch
Zanzibar is onderdeel van Tanzania en het eiland ligt voor de oostkust van Afrika. Het klimaat van Zanzibar is het hele jaar goed. De beste reistijd is tijdens het droogseizoen, dat loopt van December tot februari en van juni tot oktober. In de maanden januari en februari is het over het algemeen het warmst. Wij bezochten Zanzibar in de zomervakantie in de maand augustus. We hadden lekker weer, niet te warm en heel soms viel er ook een bui, maar die duurde nooit langer dan 30 minuten.
Wij zijn 2 weken op Zanzibar geweest en hebben in die 2 weken veel gedaan en ook rustig aan gedaan. We zijn op verschillende plekken verbleven op het eiland om zo ook meer van het eiland te kunnen zien. We hebben veel gezien, maar natuurlijk niet alles.
De bevolking van Zanzibar is overwegend moslim (95%). Mocht je een stadje of dorpje als vrouw bezoeken wordt het op prijs gesteld als je, je knieën en schouders bedekt. Het dragen van een hoofddoek is niet nodig.
Visum
Voor Zanzibar heb je een visum nodig. Je kan dit visum vooraf online aanvragen of ter plekke regelen op het vliegveld bij aankomst. Wij hadden het zelf online geregeld en hadden het visum redelijk snel binnen. De kosten van het online regelen of ter plekke is hetzelfde, 50 USD. Bij aankomst op Zanzibar stond uiteindelijk iedereen in dezelfde rij. Dus wat sneller is, durf ik niet goed te zeggen. Naast het visum moet je paspoort ook nog 6 maanden geldig zijn.
Geld
Het officiële betaalmiddel op Zanzibar is de Tanzaniaanse Shilling. Het is slim om contact geld mee te nemen, want niet overal op het eiland kan je pinnen. Zo zijn er alleen in Stone Town 2 banken waar je kan pinnen met een Nederlandse pas. Naast de Tanzaniaanse Shilling accepteren ze ook US Dollars. Maar je betaald dan vanwege het omrekenen wel meer, dan dat je in Shilling zou betalen. Bij onze eerste accommodatie konden we geld geven aan de eigenaresse die iemand had die het voor ons ging wisselen. De wisselkoers die we daar kregen was beter dan bij een bank. We konden zowel Euro’s als USD geven.
Vaccinaties
Aangeraden vaccinaties voor Zanzibar zijn Hepatitis A, DTP en gele koorts. Ga je naar het vaste land van Tanzania dan wordt je op het vliegveld ook echt gecontroleerd op je gele koorts vaccinatie. Voor Zanzibar was dat niet het geval. Naast deze vaccinaties is het ook vereist dat je bent ingeënt tegen corona. Mocht je deze vaccinaties niet hebben, moet je een negatieve PCR test laten zien die niet ouder dan 72 uur is, dit geldt ook voor kinderen vanaf 6 jaar. Bij het inchecken op het vliegveld werd ik gecontroleerd op corona vaccinatie of een PCR test. Echter naar de kinderen hebben ze niet gevraagd.
Zanzibar is malaria gebied, alhoewel het voor 98% malaria vrij is. Het advies van de GGD is daarom om malariapillen te slikken.
Het is altijd goed om zelf na te gaan wat de in reis vereiste zijn en welke vaccinaties je nodig hebt.
Vervoer
Er gaan vluchten vanuit Nederland naar Zanzibar. Aangezien wij in het zuiden van het land wonen en zowel Amsterdam, Düsseldorf als Brussel op een zelfde afstand liggen vergelijk ik altijd de prijzen via Skyscanner. Zo was het voor ons goedkoper om via Brussel te vliegen met een tussenstop in Dubai.
Ook kan je ervoor kiezen om naar het vaste land van Tanzania te vliegen en vanuit daar met de ferry of met het vliegtuig naar Zanzibar te reizen.
Op Zanzibar zelf hebben wij voornamelijk met een taxi gereisd. Dit deden we omdat we vaak alle bagage bij ons hadden en onderweg dingen wilden doen. De taxi chauffeur blijft dan wachten met al je spullen. Vaak krijg je het telefoonnummer van de taxi chauffeur en kan je zelf onderhandelen over de prijs. Voor een rit vanaf het vliegtuig naar Pwani waren wij USD 50,- kwijt. Voor de rit van Jambiani naar het vliegveld waren we USD 45,- kwijt.
Wil je op een goedkope manier reizen dan kan je de dala dala nemen. De dala dala is een minibusje dat als openbaar vervoer fungeert. Hiermee reis je voor een paar dollar naar de andere kant van het eiland. Het voordeel is dat het goedkoop is, het nadeel is dat de dala dala heel druk kan zijn en dat je geduld moet hebben wanneer deze rijdt.
Reizen met kleine kinderen
Op Zanzibar zijn geen supermarkten zoals wij deze kennen. In Stone Town zijn wat grotere winkels, maar vooral in de kleinere dorpjes zijn er alleen heel kleine winkeltjes met maar een paar producten. Drinkt je kindje nog melk en draagt deze nog luiers dan zou ik aanraden om deze zelf mee te nemen vanuit Nederland.
Waar verblijven
Wij zijn op verschillende plekken verbleven op het eiland. Hierbij een overzichtje van de verschillende regio’s en wat de verschillen zijn. Voor onze reis route, zie reisroute Zanzibar
En voor de accommodaties waar wij verbleven hebben, zie accommodaties op Zanzibar.
Nungwi en Kendwa
De mooiste stranden van Zanzibar vindt je in het noorden van Zanzibar. Het voordeel van deze stranden is dat het verschil tussen eb en vloed niet zo groot is als aan de oost kant van het eiland. Waardoor je hier beter in de zee kan zwemmen dan in het oosten. Doordat het er toeristisch is vindt je hier volop winkeltjes en restaurantjes.
Matemwe en Pwani
Deze plaatsen liggen in het Noord oosten. Het verschil tussen eb en vloed is hier erg groot. Hierdoor kan je tijdens eb niet in de zee zwemmen of je moet heel ver lopen. Zowel in Matemwe als Pwani is het dorpje zelf heel erg klein en is er weinig te doen. Voor de kust van Matemwe ligt Mnemba eiland. Dit is een prive eiland en de riffen rondom Mnemba eiland wordt gezien als de beste plek om te duiken op Zanzibar.
Paje en Jambiani
Paje is een van de populairste bestemmingen op het eiland. Dit komt met name omdat hier veel wind staat en het een Populaire plek is om te kitesurfen. Doordat Paje een Populaire bestemming is, is hier ook iets meer te doen. Zo zijn er meer restaurantjes op het strand en is er meer nachtleven.
Jambiani ligt iets zuidelijker dan Paje en is iets rustiger dan Paje. Beide plaatsen liggen in het oosten, wat dus betekent dat het verschil tussen eb en vloed heel groot is. Zo heb je met eb een heel breed strand en bij vloed is het hele strand weg.
Stone Town
Stone Town is het oude gedeelte van Zanzibar Stad, oftewel de hoofdstad van het eiland. Deze stad mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je reis op Zanzibar. Stone Town is gebouwd op een driehoekig schiereiland aan een haven en was een belangrijk handelscentrum voor kruiden (met name kruidnagel) en in het verleden ook slavenhandel. Stone Town is niet typisch Afrikaans, je ziet voornamelijk de Arabische invloeden terug van de Sultan van Oman. Het is heerlijk om te verdwalen tussen de kleine steegjes met winkeltjes. Ook heb je een stukje strand bij Stone Town waar in de avond veel bedrijvigheid is. Wil je weten wat je in Stone Town allemaal kan doen, lees dan: Wat te doen in Stone Town.
Daarnaast zijn er op het eiland meerdere leuke uitstapjes te maken. Deze kan je nalezen in: Wat te doen op Zanzibar.