Wat Te Doen Op Zanzibar Met Kinderen

Wat te doen op Zanzibar met kinderen

Zanzibar heeft mij ontzettend verrast. Zowel de leuke dingen die je kan doen als ook de mensen. De mensen zijn ontzettend aardig en behulpzaam en wij kunnen zeker nog wat leren van hun levensmotto: “Hakuna Matata” oftewel Geen probleem. Zij maken zich nergens druk om en als buitenlander zal je dan ook vaak “Pole Pole” horen, oftewel rustig rustig. Iets wat voor de gehaaste Nederlander soms nogal moeilijk is, maar wat is het heerlijk om je over te geven aan deze relaxte mindset.

 

Stone Town

Een bezoek aan Stone Town mag tijdens je verblijf op Zanzibar niet ontbreken. Vaak zal Stone Town het begin- en eindpunt zijn van je reis, waardoor je aan het begin of aan het einde een paar dagen Stone Town op kan nemen in je reis. Zelf hebben we Stone Town in het midden van onze reis gepland, om zo wat afwisseling te hebben. Voor alle tips in Stone Town, lees: wat te doen in Stone Town.

Spice Tour

Als je op Zanzibar bent kom je er bijna niet onderuit: de kruiden! Zanzibar is het eiland van de kruiden, met als grootste export product kruidnagel. Maar naast kruidnagel groeit er ook nootmuskaat, kaneel, gember, vanille, peper, saffraan en zo kan ik nog wel even doorgaan. Naast de kruiden groeien er ook veel vruchten, zoals ananas, bananen en mango’s. Tijdens een kruidentour laat de gids je zien hoe al deze kruiden en vruchten groeien. Je mag proeven en of ruiken en ook voor kinderen is het leerzaam om te zien hoe kruiden en vruchten groeien. Op het einde laten ze ook nog zien hoe ze een kokosnoot uit de palmboom halen door er in te klimmen, helemaal naar boven toe. Dat laatste maakte toch wel het meeste indruk op onze meiden. Ook krijg je op het einde mooie versieringen om gemaakt van bladeren en bloemen, zoals een kroon, ketting, oorbellen, stropdas, etc. de meiden voelde zich hierdoor een echte prinses. Deze kruidentour kan je overal in Zanzibar regelen.

Jozani Nationaal Park

In het Jozani Nationaal Park vindt je de rode Colobus aap. Deze aap leeft alleen op Zanzibar en is een bedreigde diersoort. Door het park moet je verplicht met gids rond lopen. Maar de gidsen weten deze apen wel te vinden. Ze leven in groepen in de bomen, dus als je een aap ziet, zie je er meestal meerdere. Nadat je de apen hebt gezien gaat de tour nog verder vanuit het bos naar de mangrove. Je loopt over een houten vlonder door de mangrove. Deze tour heeft onze taxi chauffeur geregeld. Toen we vanuit Stone Town naar Bwejuu reden hebben we een stop gemaakt bij Jozani Nationaal Park. Dit was een leuke tussenstop en was goed geregeld door onze taxi chauffeur.

Excursie naar Prison Island

Deze excursie kan je het beste vanuit Stone Town maken. Het eiland ligt op 30 minuten varen vanuit Stone Town. Het eiland dat officieel Changuu heet wordt prison Island genoemd vanwege de oude gevangenis die in de 19e eeuw op het eiland is gebouwd. Deze was bedoeld voor de slaven, maar doordat de slavernij werd afgeschaft (gelukkig) is deze nooit in gebruik genomen door slaven. Uiteindelijk is de gevangenis gebruikt als quarantaine plek voor mensen met cholera of andere ziektes. Overblijfselen van deze gevangenis kan je bekijken op het eiland.
Wat het eiland nog leuker maakt zijn de reuzenschildpadden die er wonen. De schilpadden waren ooit een gift van de Seychellen die 4 schildpadden hadden gegeven (2 mannetjes en 2 vrouwtjes). Inmiddels is deze populatie uitgegroeid tot ongeveer 150 schildpadden. Een van de originele 4 schildpadden leeft nog, deze is inmiddels 197! Jaar oud.
De schildpadden lopen vrij rond in een afgebakend stuk, als je er binnenkomt krijg je wat bladeren die je de schildpadden mag voeren. Daarnaast kun je naar hartenlust rond lopen en foto’s maken.
Een halve dag tour is voldoende om dit eiland te bezoeken, als je de gevangenis en de schildpadden hebt gezien zou je op de zandbank nog kunnen zwemmen. Ook dit uitje had onze taxi chauffeur geregeld. We hadden een eigen boot en mochten zelf aangeven of we nog langer wilden blijven of niet.

5. Snorkelen bij Mnemba Island

Mnemba Island is een klein en exclusief eiland dat op 3km afstand ligt van Zanzibar. Het eiland is privé, wat betekend dat je niet op het eiland mag komen, tenzij je op het eiland overnacht, maar daar hangt nogal een prijs kaartje aan. Wel kan je een boottochtje doen naar Mnemba Island en voor de kust snorkelen. Bij Mnemba Island heb je namelijk de beste riffen van het eiland. Op het boottochtje kan je ook dolfijnen zien en je stopt nog bij een zandbank, waar je wel uit mag stappen. Persoonlijk vonden wij dit uitstapje niet zo geweldig. Onze dochter kreeg last van zeeziekte, daarnaast zijn er ontzettend veel boten, dus even rustig snorkelen is er niet bij. Ook toen we dolfijnen zagen voeren alle boten er vol op af. Omdat wij met ons gezin op een eigen boot zaten hebben we daarom ook gevraagd of ze ons weer op het strand konden afzetten en hebben we de trip niet afgemaakt. Vanaf het strand hebben de kinderen heerlijk gesnorkeld.

Bezoek Kendwa Beach

Mocht je niet in het noorden verblijven dan is het wel een aanrader om een dagtripje naar het strand van Kendwa te maken, aangezien Kendwa Beach toch wel het mooiste strand van Zanzibar heeft. Ga lekker op het strand liggen, zwemmen in de zee en dineren op het strand bij de zonsondergang.

Bezoek een lokale school

Bij ons verblijf in Pwani lag een kleuterschool om de hoek op het strand. Ik hoorde de kindjes zingen en was nieuwsgierig geworden naar deze school. Toen ik bij de eigenaresse van ons verblijf vroeg of we de school konden bezoeken gaf ze aan dat het geen probleem was. Die middag zijn we dus bij de school langs gegaan. Vooral voor onze meiden vond ik het leuk dat ze zagen hoe een school er op Zanzibar uitzag. “Ze hebben alleen een leeg lokaal, ze hebben niet eens stoelen” was hun reactie achteraf. De kinderen op de school zongen liedjes voor ons en sommige stelde zich voor in het Engels aan ons. Ze vonden het vooral leuk om high fives en een boks te geven. Daarnaast is de school weer geholpen bij een donatie en/of spulletjes. Als ik dit van te voren had geweten had ik iets van pennen/ kleurpotloden of iets dergelijks meegenomen.

Ga lunchen bij restaurant “The Rock”

De Rock is een uniek restaurant, die je misschien weleens voorbij hebt zien komen op Instagram. Het restaurant is gebouwd (zoals de naam al zegt) op een rots in zee. Bij eb kan je naar het restaurant lopen, maar bij vloed zal je met de boot naar het restaurant moeten gaan. Het is een populair restaurant dus reserveer je plaats ten minste 3 dagen van te voren in het hoogseizoen. Via de website zijn er vaste tijdsloten die je kan reserveren voor 2 uur. Wij hadden om 12 uur gereserveerd, het voordeel hiervan was dat we aankwamen met eb en weggingen toen het vloed was. Het eten is wel een stuk prijziger dan de gewone restaurants, maar dan heb je wel een unieke ervaring.

Bovenstaande uitstapjes zijn allemaal uitstapjes die we zelf hebben gedaan. Maar er is nog meer te doen.

Mtende Beach

Mtende Beach werd ook wel secret beach genoemd. Het is een prachtig strand tussen grote rotsen. Ook hier zijn de verschillen in getij groot, dus zoek van te voren op wanneer het eb of vloed is. Als het eb is kan je op het strand tussen de rotsen lopen.

Maalum Cave

Maalum Cave ligt op 5 minuten afstand van Jambiani. Het is een grot waar je in kan zwemmen.

Kuza Cave

Kuza Cave was vroeger een offer plaats van de voorouders van de inwoners van Jambiani. De grot is ontstaan door water erosie die geheime ondergrondse rivieren en poelen maakten. Ook in deze grot kan je zwemmen.

Nungwi Baraka Natural Aquarium

Op deze plek geven ze aan schildpadden op te vangen en beter te maken. Echter kan je hier als tourist ook zwemmen tussen de schildpadden. Voordat we gingen heb ik op internet reviews gelezen en kwam het op mij over dat ze minder bezig zijn met de schildpadden beter maken om deze terug te zetten in de zee. Wat ik las, is dat het heel toeristisch is en het bad vaak overvol zit met schildpadden en toeristen. Niet mijn ding en daarom zijn wij er ook bewust niet naar toe gegaan.