Zadar met kinderen

Zadar met kinderen

Tijdens onze rondreis door Kroatië, bezoeken we weinig steden. We ontdekken vooral de mooie natuur. Behalve de stad Zadar, die wilden we niet overslaan. Zadar ligt aan de Kroatische kust en heeft een lange en bewogen geschiedenis gehad die zelfs terug gaat tot de Romeinse tijd. Dat is nu nog goed terug te zien in de monumentale bouwwerken die in de stad staan, waardoor het lijkt alsof je door een openluchtmuseum wandelt. Naast deze mooie gebouwen heeft Zadar ook genoeg leuks te bieden voor kinderen. Door deze kenmerken en de prachtige ligging aan de Adriatische zee, is een bezoek aan Zadar met kinderen zeker de moeite waard. 

Zadar bezoeken met kinderen: Hoe kom je er

Zadar heeft een eigen vliegveld en vanaf Nederland kan je met low budget airlines er naar toe vliegen. Wij bezochten Zadar tijdens onze rondreis door Kroatië met onze huurauto. Zadar ligt redelijk centraal. Vanuit Zadar kan je diverse uitstapjes maken binnen een paar uur rijden, zoals: Plitvice, Krka, Tulove Grede en Pag. Zadar ligt op een schiereiland in de Adriatische zee, waardoor het een goede uitvalsbasis is voor een heerlijke vakantie.

Zadar bezoeken met kinderen: Bezienswaardigheden van Zadar

 

Het zee-orgel van Zadar

De stad Zadar is meer dan 3000 jaar oud en het oude gedeelte lijkt hierdoor wel een openluchtmuseum. Maar de twee grootste trekpleisters van de stad zijn twee moderne kunstwerken, waaronder het zee-orgel. Het zee-orgel is ontworpen door een Nikola Basic, een Kroatische architect. Het was onderdeel van een project om de stadspromenade (Riva) te vernieuwen. De architect kreeg de opdracht om er iets speciaals en unieks van te maken en dat is hem zeker gelukt!

Het zee-orgel ligt aan de boulevard (Riva) van de stad. Deze boulevard oogt vrij modern en ook in de avond is het een levendige plek. Aan de kade van de boulevard vindt je het grootste zee-orgel ter wereld. Het orgel is maar liefst 70 meter lang, onderverdeeld in 7 traptrede en onder deze trappen bevinden zich 35 orgelbuizen. De golven van de zee bespelen dit instrument. Als een golf tegen de trap aankomt, duwen deze lucht in de pijpen en zo ontstaan er zachte lage klanken. Wanneer de golven groter worden, zodra er bijvoorbeeld een boot voorbij vaart, nemen de tonen toe in volume.

Het is heerlijk om op de trappen te gaan zitten en te luisteren naar deze bijzondere klanken. Overdag kan je zelfs via de trappen de zee in om te zwemmen. En in de avond kan je volgens Hitchcock vanaf de trappen genieten van de mooiste zonsondergang ter wereld.

 

Groeten aan de zon in Zadar

Ook op de boulevard (Riva) en dichtbij het zee-orgel vindt je de “greetings of the sun”. Ook dit moderne kunstwerk is werderom bedacht door de Kroatische architect Nikola Basic. Dit kunstwerk is een cirkel van zonnepanelen met een diameter van 22 meter. Overdag laden deze zonnepanelen zich op om in de avond als het donker is een prachtige lichtshow te geven.

De eerste avond dat wij dit kunstwerk bezochten stond er een saxofonist midden op het kunstwerk en speelde moderne muziek. Vanwege de muziek en de steeds veranderende lichtjes leek het bijna op een openlucht disco. Niet alleen de kinderen, maar ook de volwassenen begonnen te dansen op de lichtjes! De tweede avond dat we het kunstwerk bezochten was deze muzikant er niet. Nog steeds is het kunstwerk heel erg mooi, maar we misten de heerlijke relaxte sfeer die de muzikant bracht.

Als je van dit kunstwerk naar het zee-orgel loopt en dan de boulevard volgt kom je ook nog een leuke speeltuin tegen voor de kinderen. Onze kinderen konden zich alleen al op deze boulevard zich heerlijk vermaken.

 

Wandel langs de historische monumenten in Zadar

Zadar heeft een lange en bewogen geschiedenis en dat is terug te zien in de stad. Het leuke aan Zadar is dat de overblijfselen aan deze oude tijd niet beschermt zijn en open in de stad liggen. Kinderen mogen er dus op klimmen en aan zitten. Niet de beste methode om deze oude schatten te bewaren, maar voor kinderen gaat het meer leven als ze het zo kunnen ontdekken.

Five wells square

Op dit plein vindt je vijf waterbronnen. Deze waterbronnen voorzagen de bewoners van Zadar van water. Voor het plein liggen glazen platen in de bestrating. Door het glas kan je de oude fundamenten van de stad nog zien.

People’s square

Aan dit plein vindt je een koffietentje. Binnenin het koffietentje zijn de overblijfselen nog zichtbaar van een 2000 jaar oude kerk. Je kan hier gewoon naar binnenlopen om een kijkje te nemen.

Roman Forum

Bij de Sint Donatus Kerk en de Kathedraal van Zadar, vindt je het Roman Forum. Hier liggen allerlei overblijfselen van de oude tijd. Deze zijn niet afgeschermd en de kinderen mogen klimmen op de muurtjes en pilaren die we tegenkomen.

Iets verderop is de schandpaal van vroeger. De kinderen vonden het onwijs interessant dat vroeger stoute mensen aan deze paal werden opgehangen. De ringen waaraan ze vastgeketend werden zijn nog steeds zichtbaar.

St. Anastasia kathedraal

De St. Anastasia kathedraal is de grootste kathedraal van de regio Dalmatië. De kathedraal is prachtig, maar het gaat eigenlijk om het uitzicht vanaf de klokkentoren van de kathedraal. Na 180 treden kan je genieten van een geweldig uitzicht over Zadar. 

Het oude centrum van Zadar is niet heel groot en makkelijk te belopen, ook voor kinderen. Dus slenter vooral de prachtige straatjes en laat je bewonderen door alles wat je tegenkomt.

 

Bezoek het museum der Illusies

In meerdere steden kan je het museum van illusies vinden. Wij bezochten dit museum ook in Wenen, maar daar was Frans niet bij. Dus gingen we op weg naar de rand van het oude centrum naar het museum van de illusies. In het museum hangen verschillende visuele illusies. Bij iedere illusie staat er uitleg (in het Engels) wat je moet doen. Niet alleen de kinderen, maar ook wij zelf vermaken ons goed in het museum en we doen verschillende opdrachten. Het is ook helemaal niet druk, waardoor de kinderen al vooruit rennen en wij rustig erachter aan komen. Dé attractie van het museum is wel de stalen loopbrug, om deze brug zit een koker die begint te draaien, waardoor het net lijkt alsof je over de kop gaat. Onze meiden vinden het reuze spannend en durven eerst niet over de brug heen. Na veel gegil en verschillende pogingen lukt het ze toch om de overkant te bereiken.

Het museum is niet heel groot, met een uurtje heb je alles wel gezien.

 

Ga zwemmen in het publieke zwembad in de zee

Iets buiten het oude centrum vindt je een zwembad gemaakt van zee water. Dit zwembad ligt inde zee, maar is door een rechthoekige afscheiding afgesloten van de open zee. Er is een hoge duikplank waar je van kan springen en er is een soort tribune waar je op kan zitten om naar het zwembad te kijken. Dit zwembad is gratis toegankelijk voor iedereen.

 

Maak een boottocht

Voor de kust van Zadar liggen wel een paar honderd eilanden. Vanuit Zadar worden er dan ook diverse tochten georganiseerd naar verschillende eilanden. Zo ligt voor de kust van Zadar de Zadar Archipel bestaande uit 15 eilanden. Al deze eilanden zijn verschillend van bewoond tot onbewoond, van groot tot klein en van groen tot kaal. Ook kan je ervoor kiezen een boottocht te doen naar het National Park Kornati, dit park bestaat uit 89 kleine eilandjes.

Wat te doen in de omgeving van Zadar met kinderen

Zadar ligt redelijk centraal tussen een aantal highlights van Kroatië. Zo is het vanuit Zadar 1,5 uur rijden naar Plitvice. Een klein uurtje rijden naar Krka National park. Een dik uur rijden naar Tulove Grede.  En 45 minuten rijden naar het bijzondere eiland Pag. Dit maakt een Zadar een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie.