Tulove Grede met kinderen

Tulove Grede met kinderen

De meeste mensen bezoeken tijdens hun (rond)reis door Kroatië Plitvice en Krka National Park. Maar op weg van Plitvice naar Krka (of andersom) ligt er nog een mooi gebied dat een bezoek zeker waard is: Tulove Grede. De Tulove Grede is een van de meest bijzondere pieken in het Velebit gebergte. De top van deze 1120 meter hoge berg bestaat uit hoge pieken en bijzondere rotsformaties.

Tulove Grede met kinderen: Hoe kom je er

De enige manier om bij Tulove Grede te komen is met de auto. Omdat je in de bergen zit is het bereik hier erg slecht. Je kan dus beter vooraf kaarten downloaden zodat je Tulove Grede in je navigatie in kan voeren. Wij bezochten Tulove Grede op een reis dag van Plitvice naar Krka. Om bij de parkeerplaats te komen moet je eerst over een onverharde weg rijden. Deze weg behoort tot het Nationaal erfgoed van Kroatië waardoor de weg niet geasfalteerd mag worden. De weg wordt echter goed onderhouden waardoor je er prima met een gewone auto over heen kan rijden. Na een 45 minuten kom je aan bij de parkeerplaats. Wij wisten dat het de parkeerplaats was omdat er één andere auto stond, maar deze valt niet op. Zie je echter een muur, dan weet je dat aan de overkant  de parkeerplaats is. Vanaf hier kan je wandeling naar de top beginnen!

Tulove Grede met kinderen: Het Park bezoeken

De wandeling naar de top is geen heel lange route maar wel een hele mooie route. Omdat je al op behoorlijke hoogte bent heb je meteen een waanzinnig uitzicht. De route is aangegeven met rood en wit op de rotsen. Soms is het even goed kijken, maar de route is makkelijk te volgen. De beklimming kan je in twee delen verdelen. Het eerste gedeelte loopt tot aan het plateau. Het plateau lijkt een soort binnenplaats van gras waar omheen hoge pieken van de bijzondere rotsformaties uitsteken.   Hier loop je met kinderen in 45 á 60 minuten naar toe. En het uitzicht is geweldig!

Het laatste stukje naar de top wordt steeds moeilijker en is met jonge kinderen niet aan te raden. Hier moet je echt steeds meer gaan klimmen. Onze meiden wilden persé verder lopen, dus zijn we gestart met dit tweede gedeelte. Op een gegeven moment kwamen we bij een staalkabel waar we een stukje moesten afdalen in een kloof. De staalkabel was afgebroken en tot onvrede van de meiden besloten we toch dat het te gevaarlijk werd voor hun. We zijn dus niet helemaal naar de top gelopen. Qua hoogte scheelde het niet veel met de echte top, want we zagen de top met de vlag erop al liggen.

Het is geen rondje dat je loopt, dus je moet dezelfde weg weer terug lopen. Op de terugweg kwamen we ook nog een slang tegen!

Tulove Grede met kinderen: Tips

  • Neem voldoende eten en drinken mee. Zodra je de onverharde Majstorska cesta oprijdt kan je niks meer kopen. Het is (gelukkig) nog niet super toeristisch dus er zijn geen winkeltjes of andere faciliteiten zoals toiletten aanwezig.
  • Er zijn dus ook geen tankstations aanwezig, zorg dus dat je tank gevuld is.
  • Op de berg heb je vaak geen bereik, dus download voor vertrek de kaart uit Google maps.
  • Blijf op de aangegeven wandelpaden. In dit gebied is er veel gevochten tijdens de Joegoslavië oorlog. Ondanks dat bijna alle landmijnen 15 jaar geleden zijn opgeruimd is de kans groot dat er nog een aantal liggen. Op en naast de paden zullen ze niet liggen, dus die route is veilig.

Tulove Grede en Zrmanja met kinderen: Extra tip

Wij bezochten Tulove Grede op weg van Plitvice naar krka National Park. We vertrokken rond de middag bij Plitvice, lunchte bij Tulove Grede en op  weg naar onze accommodatie in Skradin maakten we nog een extra stop bij de Zrmanja rivier. We kwamen zo goed als langs een geweldig uitzichtpunt over deze mooie rivier: Pueblo Parizevacka glavica. Zeker een aanrader als je toch in de buurt bent!