Wat te doen in Stonetown

Wat te doen in Stone Town?

Stone Town is het oude gedeelte van Zanzibar Stad. Sinds 2000 staat Stone Town op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Stone Town is geen typisch Afrikaanse stad, je ziet in deze stad heel goed de Arabische invloeden uit het verleden. Het centrum is gebouwd op een driehoekig schiereiland. Stone Town is niet groot, waardoor je uiteindelijk altijd wel weer op een plek komt die je kent. En zo niet, dan zijn de mensen altijd bereid om je te helpen. Alle bezienswaardigheden van Stone Town liggen op loopafstand. Ik zou minstens 1 hele dag in Stone Town verblijven. Wij verbleven er 3 nachten in totaal en deden ook een tour naar Prison Island van een halve dag toen we er waren.

Freddie Mercury House

Toen ik aan het zoeken was op internet wat we allemaal konden doen op Zanzibar kwam ik er achter dat Freddie Mercury op Zanzibar is geboren. Het huis waar hij tot zijn 8 jaar heeft gewoond, daarna werd hij naar kostschool in India gestuurd, staat in Stone Town. Dit huis kan je herkennen aan het bordje boven de deur met Freddie Mercury House er op. Het huis is nu onderdeel van Tembo House Hotel, dus je kan er ook overnachten. Naast het geboortehuis is een kleine tentoonstelling over het leven van Freddie.

De Slavenmarkt

Deze locatie mag je eigenlijk niet missen als je Stone Town bezoekt. Vroeger werd op deze plek de slavenmarkt gehouden. Slaven werden hier verhandeld en verscheept. Na de afschaffing van de slavernij op Zanzibar werd er op de plek van de slavenmarkt de Anglicaanse kathedraal gebouwd. Ook ligt er naast de kerk het slavernijmonument. Naast de kerk en het slavernijmonument ligt het Slave Market Museum. Het is geen vrolijk museum, maar het museum laat wel zien wat er in de geschiedenis heeft afgespeeld. Bij het toegangskaartje voor het museum is de gids inbegrepen. De rondleiding begon bij de kelders waar de slaven na aankomst warden opgesloten. Vervolgens zijn we naar de Anglicaanse kerk gelopen waar vroeger de slavenmarkt was. Het altaar staat precies op de plek waar slaven vroeger werden geslagen om hun moed te testen. Degene die niet huilde brachten meer geld op. Naast de kathedraal ligt het slavernijmonument wat je ook als je niet naar het museum gaat kan bezoeken. Na de kelders, de kathedraal en het monument gingen we pas echt het museum binnen. Het museum is een tentoonstelling van foto’s en informatie het neemt je mee vanaf het begin van de slavernij tot de afschaffing ervan. Het was voor de kinderen niet angstig.

Jaws Corner

We gingen met hoge verwachting naar dit pleintje. Het is een pleintje midden in Stone Town waar de locals zelf ook rond hangen. Midden op het plein zou een palmboom staan en hoog in deze palmboom zou een telefoon hangen met een bordje erbij “please make free  international calls”. Degene die dus bij de telefoon zou komen, mag gratis bellen. Toen wij bij het pleintje kwamen, bleek heel de palmboom en dus ook de telefoon er niet meer te zijn. Maar los van de palmboom met telefoon is het een leuk pleintje om te zien.

Forodhani Gardens

Forodhani Gardens is een park in Stone Town. Het park ligt aan het water. Overdag is het nog rustig, maar het leukste is om dit park in de avond te bezoeken. In de avond komen er allerlei eetkarretjes te staan en is het er druk met locals die ook hun eten scoren bij deze karretjes. Ook vindt je in dit park een speeltuin. Je moet wel betalen voor de speeltuin. Het is heerlijk om in de avond te struinen door dit park, want er is van alles te beleven en te zien.

House of Wonders

Het House of Wonders is het grootse en hoogste gebouw van Stone Town. Echter toen wij er waren stond het gebouw in de steigers, dus konden we het moeilijk zien. Het House of Wonders was het eerste gebouw in Zanzibar met elektriciteit  en stromend water en het eerste gebouw in Oost-Afrika met een lift. Dit bijzondere huis is in de tweede helft van de negentiende eeuw in opdracht van de toenmalige Sultan gebouwd.  Twintig jaar geleden zat er nog een museum in het House of Wonders maar vanwege het slechte onderhoud en instortingsgevaar is het gebouw gesloten. Het gebouw staat in de steigers, dus het lijkt in ieder geval dat ze het aan het opknappen zijn.

Arabische Fort

Het oude fort (Arabische fort) is het oudste bouwwerk van Stone Town. Het ligt in de buurt van het House of Wonders en de Forodhani Gardens. Wij hebben alleen de buitenkant bekeken. In de binnenkant van het oude fort zitten enkele winkeltjes, een restaurant en een amfitheater waar regelmatig optredens worden gehouden.

Paleis Zanzibar

Het voormalige paleis van de Sultan (Beit El-Sahel) is nu een museum. Het is een museum over het leven van de Sultan. Wij zijn er alleen maar langs gelopen en hebben het museum zelf niet bezocht. Ik had namelijk gelezen dat er in het museum voornamelijk spullen van de voormalig Sultan te zien zijn, zoals meubels en gebruiksvoorwerpen uit die periode. Maar de staat van het gebouw en de objecten zijn niet goed, waardoor het niet zo indrukwekkend is. Daarom hebben wij besloten om het museum niet te bezoeken.

Verdwaal in de kleine straatjes

De leukste manier om Stone Town te ontdekken is om te slenteren door de kleine straatjes en steegjes. Ontdek de winkeltjes, ga aan de kant voor opeens een passerende scooter of fiets en bewonder de prachtige deuren.  Aangezien de stad in een driehoek is gebouwd is het haast niet mogelijk echt te verdwalen en kom je op een gegeven moment altijd wel een bekend plekje tegen.

Bezoek Prison Island

Een bezoek aan Prison Island kan je het beste doen vanuit Stone Town. Overal in de stad kunnen ze deze excursie voor je regelen. Voor een bezoek aan Prison Island, lees het blog wat te doen op Zanzibar.

Waar slapen in Stone Town?

Toen wij in Stone Town waren sliepen we in Tembo House Hotel. Een hotel dat bestaat uit meerdere locaties, maar deze liggen allemaal dicht bij elkaar. Zo moesten wij naar de andere accommodatie lopen voor het ontbijt. Maar dat was op nog geen 100 meter afstand. In totaal had het hotel 3 zwembaden. Waarbij 1 in onze accommodatie lag. En 2 in de andere accommodatie. De accommodatie met restaurant ligt ook meteen aan het strand en op korte afstand van Forodhani Gardens. Dus in de avond is er ook van alles te beleven.

Wil je weten waar we nog meer sliepen op Zanzibar? Lees dan onze Accomodaties op Zanzibar.