Reykjavik met kinderen

Reykjavik met kinderen

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en als je met het vliegtuig IJsland bezoekt ook je begin- en eindpunt van je reis. Reykjavik is één van de weinige steden in Ijsland. Er wonen ongeveer 120.00 mensen van de in totaal 370.000 inwoners van IJsland. Reykjavik is niet heel groot. Tijdens onze rondreis door IJsland verbleven we een 1,5 dag in Reykjavik. Lang genoeg om een goede indruk te krijgen, maar te kort om alles te doen.

Wat te doen met kinderen in Reykjavik

Sun Voyager

Omdat Reykjavik niet heel groot is en het appartement waar we verblijven midden in het centrum zit gaan we te voet Reykjavik ontdekken. We beginnen bij de Sun Voyager, hét icoon van IJsland. Het lijkt op een Vikingschip, maar het is bedoeld als een ‘ode aan de zon’. Voor onze dochters was het leuke klim- en klauterplek. Vanaf het kunstwerk heb je een schitterend uitzicht op de zee en besneeuwde bergtoppen.

Höfdi Huis

Vanaf de Sun Voyager is het nog een stukje verder lopen richting de gele vuurtoren. Aan de overkant van de straat vindt je daar het Höfdi Huis. Het huis staat ook wel bekend als het Reagen-Gorbatsjov huis, in 1986 hebben de Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjetleider Michail Gorbatsjov gesproken over de beëindiging van de koude oorlog. Ze kozen hiervoor het Höfde huis omdat ze hoopte dat een informele, kleinschalige setting kon bijdragen aan de goede sfeer. Ze kwamen helaas niet tot een getekend akkoord, maar deze gesprekken werden wel als een doorbraak gezien.

In 2012 werd een aflevering voor ‘Wie is de Mol’ opgenomen in het Höfde huis.

Naast het Höfdi huis is het ook leuk om meteen een kijkje bij de gele vuurtoren te nemen aan de overkant van de weg.

 

Lunchen bij Sandholt

Ijsland is geen goedkoop land. Uiteten gaan is dan ook een prijzige aangelegenheid. Maar bij Sandholt eten de kinderen onder de 10 jaar gratis! (Mits ze van het kindermenu iets kiezen). Het kindermenu staat op een blaadje met een kleine kleurplaat en puzzeltje. Ook kwam de bediening meteen kleurpotloden brengen. En het eten was echt heel erg lekker! Voor ons een ideale lunchplek.

 

Hallgrimskirkja

Nadat we heerlijk hadden geluncht wandelen we verder naar de Hallgrimskirkja. Door de ligging nabij het oude centrum van Reykjavik en vanwege de unieke vorm is de kerk één van Reykjaviks bekendste symbolen. Je kan de kerk gratis bezoeken. Ook kan je tegen betaling met de lift naar boven naar de toren. Vanaf de toren heb je een geweldig uitzicht over Reykjavik. Pas alleen op voor de kerkklokken, want die klinken nogal hard als je boven staat.

 

Struinen door het centrum van Reykjavik

Te voet kan je veel zien in Reykjavik. Het is heerlijk om langs alle vrolijk gekleurde huisjes te lopen. Maar ook de straten hebben ze mooi versierd. Zo heb je vast weleens de regenboog straat gezien. Het appartement waar wij verbleven, lag aan deze regenboog straat. Onze meiden vonden het geweldig. Maar naast de regenboog straat hebben ze ook een atletiekbaan op een straat gemaakt en een hele lange hinkelbaan. Je hoeft je dus niet te vervelen als je door Reykjavik wandelt.

 

Zwemmen bij Laugardalslaug

Vlakbij het centrum vindt je het Laugardalslaug zwembad. Je kan er niet naar toe lopen vanuit het centrum, dus je zal de auto moeten pakken. In alle zwembaden hebben mannen en vrouwen aparte kleedkamers. Je moet eerst bloot douchen voordat je, je zwemkleding aan mag doen en kan zwemmen. Zwemmen doe je buiten in IJsland in heerlijk verwarmde baden. Ook zijn er een aantal glijbanen en ligt er wat speelgoed in het water. Toen wij er waren was het heerlijk rustig en hadden we het hele zwembad bijna voor ons alleen. Naast de zwembaden zijn er ook nog twee hottubs met heerlijk nog warmer water (40 graden). Heerlijk om daarin af te sluiten.

 

IJs eten bij Valdis

In IJsland moet je natuurlijk ijs eten, althans zo denken onze meiden erover. We waren tijdens onze wandeling door de stad een heel mooi ijstentje tegenkomen. Deze was toen nog dicht. Dus in de avond lopen we er nog een keer langs. Het ijstentje ziet er niet alleen super leuk uit van binnen en van buiten, de ijsjes zijn ook nog eens heel erg lekker!

 

Breng een bezoek aan het Perlan museum

De volgende ochtend brengen we een bezoek aan het Perlan museum. Perlan neemt je mee in de natuur van IJsland. Hét hoogtepunt voor ons was een heuse ijs grot van 100 meter lang (en minus 10 graden). Door het museum heen worden bekende natuurverschijnselen van IJsland uitgelegd. Zo is er een hele tentoonstelling over vulkanen en hebben ze in het museum een hoge klif nagemaakt met daarop dieren van IJsland. Maar er is ook een noorderlichtshow in een soort bioscoop. En er wordt uitgelegd hoe vulkanen werken. Ook kan je naar een noorderlicht show waar ze uitleggen hoe dit kan ontstaan. Het museum bestaat uit verschillende verdiepingen en op de bovenste verdieping zit een café waar je wat kan drinken en een hapje kan eten. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over Reykjavik. Wij hebben een ochtend besteed in Perlan.

 

Omdat wij maar 1,5 dag in Reykjavik waren hebben we natuurlijk niet alles kunnen zien. Heb je meer tijd in Reykjavik dan zou je één van de onderstaande dingen nog kunnen toevoegen aan je reis.

 

Nautholsvik

Nautholsvik is een strand in het zuiden van Reykjavik en is gratis te bezoeken. Je kan hier vanaf het Perlan naar toe lopen door de bossen. Het is dan een 1,5 km wandelen. Of je kan de auto gratis parkeren bij het strand. Het strand heeft een warmwaterbron waar je heerlijk in kan relaxen.

 

Reykjavik Zoo en Family Park

Alhoewel dierentuin wellicht een groot woord is. Er zijn wat boerderijdieren, zeehonden en vossen. Maar naast de dieren hebben ze wel een grote speeltuin. Deze speeltuin met verschillende attracties schijnt erg leuk te zijn.

 

Flyover Iceland

Flyover Iceland is opgedeeld in drie gedeeltes. De eerste twee gedeeltes zijn een soort pre-rides shows. Hierbij krijg je informatie over de IJslanders en hun omgang met de natuur. De derde en laatste show is een flight-ride experience. Het lijkt alsof je in een vliegtuig zit en over IJsland vliegt.

 

Walvis spotten

Vanuit Reykjavik kan je een tour boeken om walvissen te spotten. En als je in het goede seizoen bent kan je ook puffins zien tijdens een tour. De meeste tours duren ongeveer 3 uur. Er gaat een Engelstalige gids mee op de boot die alles verteld over de dieren. Het is natuurlijk niet gegarandeerd dat je walvissen te zien krijgt. Het is echter wel een duur uitstapje.

Waar overnachten met kinderen in Reykjavik

IJsland is geen goedkoop land en dat merkte ik ook met het zoeken naar geschikte accommodaties. In IJsland verbleven we in een appartement midden in de stad. De auto moesten we op een betaalde parkeerplaats zetten. Vanaf deze locatie konden we de stad geheel te voet verkennen. Ook hadden we een eigen keuken, dus was het mogelijk om je eigen eten te maken.