Rastoke met kinderen

Rastoke met kinderen

Als je naar Kroatië op vakantie gaat dan ontkom je bijna niet aan de Plitvice meren. En dat is niet voor niks want het Nationale Park is prachtig. Maar inmiddels ook heel toeristich en druk. Wil je een rustiger alternatief dan kan je Rastoke bezoeken, oftewel Plitvice in het klein.

Rastoke ligt op 25 minuten rijden van Plitvice af. Tijdens onze rondreis door Kroatië, die in Zagreb begon, kwamen we op weg naar Plitvice eerst langs Rastoke en besloten we eerst dit park te bezoeken.

Rastoke bezoeken met kinderen: Hoe kom je er

Het makkelijkste is om Rastoke met de auto te bezoeken. Vanuit Zagreb was het 1 uur en 40 minuten rijden naar Rastoke. Je kan de auto parkeren bij Rastoke langs de weg. Dit is betaald parkeren en toen wij er waren in oktober 2022 was de euro nog niet ingevoerd. Je kon alleen met muntjes van 5 KN betalen, die we nog niet zoveel hadden omdat we net waren aangekomen. Je kon niet met een kaart betalen. Dus er zat voor ons niks anders op dan niet te betalen en het risico te nemen. Gelukkig hebben we geen boete gehad! Wellicht met de komst van de euro is het makkelijker om te betalen voor het parkeren.

Rastoke bezoeken met kinderen: Algemene informatie

Rastoke is meer dan alleen watervallen. Het is een historisch dorpje met goed bewaarde watermolens. Rastoke is gratis te bezoeken, maar er is ook een gedeelte waar ze entree voor vragen, maar dit is maar een klein bedrag. Toch zou ik aanraden om dit betaalde gedeelte wel te bezoeken. Je hebt namelijk vanuit dat gedeelte een mooi uitzicht over de watervallen en er zijn diverse dingen te doen voor kinderen, een schommel, een drumstel van hout een elfen tuin, etc.

Rastoke bezoeken met kinderen: Watervallen

Doordat de Slunjcica en de Korana rivier samenkomen en de ene rivier 10 tot 20 meter lager ligt ontstaan er bij Rastoke  meer dan 20 watervallen. Door het hele dorpje vindt je deze prachtige watervallen. Het begint al bij het parkeren van de auto. Vanuit daar heb je al meteen zicht op watervallen. De bekendste watervallen zijn Hrvoje, Vilina kosa en de grootste waterval Buk.

Rastoke bezoeken met kinderen: Molens

In Rastoke zijn er 22 molens gebouwd. In die tijd werden de molens nog aangedreven door mensen of dieren. Maar de molens in Rastoke werden aangedreven door het water en waren daarom erg bijzonder. Om genoeg kracht te krijgen van het water heb je een waterval van 3 tot 5 meter nodig. Aangezien deze er genoeg zijn in Rastoke was dit een ideale oplossing. De molens werden gebruikt om meel te maken. Het bekende Rastoke brood wordt dan ook gemaakt van meel en een beetje water van de Slunjcica rivier.

Ook werden de watermolens gebruikt als wasmachine. Hoe dit werkte kan je zien in het betaalde gedeelte van Rastoke. Je kan een muntje in molen stoppen waardoor deze gaat draaien. Nadat de mensen de molens hadden gebouwd gingen ze er zelf naast wonen en zo is uiteindelijk Rastoke ontstaan. De huizen hebben een typische bouwstijl. De onderkant is van steen gemaakt, dat het huis tegen het water beschermt. De boven kant is van hout gemaakt, omdat dat makkelijk te verbouwen is. De molens, watervallen en de typische huisjes maken het dorpje Rastoke tot een echt plaatje.

Rastoke bezoeken met kinderen

Ik zou aanraden om Rastoke eerst te bezoeken en pas daarna na Plitvice te gaan. Alhoewel de watervallen in Rastoke heel mooi zijn, zijn deze in Plitvice nog groter en mooier. Onze kinderen vonden Rastoke leuker dan Plitvice. Dat kwam doordat in het betaalde gedeelte van Rastoke er veel speelgelenheden zijn voor kinderen. Zo is er een schommel, een lijn om over te balanceren, een houten speel drumstel en een heuse elfjes tuin. Met kinderen hoef je, je dus niet te vervelen in Rastoke.