Plitvice met kinderen

Plitvice meren bezoeken met kinderen? Dit moet je vooraf weten

Tijdens een vakantie in Kroatië met kinderen mag een bezoek aan de Plitvice meren niet ontbreken! Het National Park Plitvice staat bekend om de 16 smaragdgroene meren en wel 90 watervallen. En is natuurlijk dé toeristische attractie van Kroatië, waardoor het druk bezocht wordt. Ook met kinderen is een bezoek aan Plitvice zeker aan te raden. In deze blog zetten we alle informatie op een rij, zodat je goed voorbereid met je gezin naar het National Park Plitvice kan gaan en zoveel mogelijk uit je bezoek kan halen.

Plitvice meren bezoeken met kinderen: Hoe kom je er

De Plitvice meren liggen redelijk centraal in Kroatië, waardoor je ze uit meerdere plaatsen kan bezoeken. Wij bezochten Plitvice tijdens onze rondreis door Kroatië. En boekten een overnachting in de buurt van Plitvice. De makkelijkste manier om bij Plitvice te komen is met de auto. Heb je geen auto tot je beschikking, dan kan je er een huren.  Ook als je op stedentrip bent is het mogelijk om de meren als dagtrip te bezoeken. Vanuit Zagreb is het een kleine twee uur rijden en vanuit Zadar is het 1,5 uur rijden.

Plitvice meren bezoeken met kinderen: Beste reistijd

De Plitvice meren kan je in ieder seizoen bezoeken. In de winter ligt er sneeuw en kan je bevroren watervallen zien. Weet wel dat er in deze wintermaanden geen trein- en boottochten zijn, waardoor je alles zal moeten lopen, wat voor (kleine) kinderen te ver zal zijn. In de lente zijn de watervallen het grootst. In de herfst, de periode dat wij er zelf waren, is het rustiger in het park en zijn alle blaadjes rood, oranje, geel. In de zomer daarentegen is het mooi groen en zijn de meren het meest helder. Maar de maanden juli en augustus zijn het drukste. Mocht je alleen in de zomer de meren kunnen bezoeken, ga dan zo vroeg mogelijk of juist zo laat mogelijk in de middag. 

Plitvice meren bezoeken met kinderen: Algemene informatie

De Plitvice meren zijn ontzettend populair waardoor er nog maar een beperkt aantal bezoekers per dag worden toegelaten. Je moet daarom vooraf (minimaal 48 uur van te voren) online tickets reserveren voor het nationale park. Mocht je in het hoogseizoen gaan is het zelfs verstandig om dit nog wat eerder te reserveren om er zo zeker van te zijn dat je het park kan bezoeken. De prijzen van de tickets variëren per seizoen. In het hoogseizoen zijn de prijzen hoger dan in het laagseizoen. Kinderen tot 7 jaar mogen gratis naar binnen.

Toen wij er waren hebben we een enkele kinderwagen gezien. Ik zou echter afraden een kinderwagen mee te nemen. Er zijn meerdere trappen in het park en de paden zijn niet kinderwagen vriendelijk. Ik zou zelf daarom de voorkeur geven aan een draagzak of een kind drager om deze mee te nemen.

Honden zijn toegestaan in het park, mits aangelijnd.

Het park is groot en ondanks dat je met een soort treintje en bootje een stuk kan afleggen wordt er toch ook flink gewandeld. Het is dus verstandig om zelf en de kinderen goede schoenen aan te doen. En om water mee te nemen, zeker als je in het hoog seizoen gaat en de temperaturen erg kunnen oplopen.

In het park zijn er enkele restaurants, maar deze zijn minimaal. Het is dus aan te raden om zelf eten en drinken mee te nemen. Er zijn meerdere picknickbanken in het park, dus je kan je zelf gebrachte lunch op een mooi plekje opeten.

Op bepaalde plekken, zoals bij de restaurants en de haltes waar het treintje stopt, zijn er toiletten aanwezig.

Plitvice meren bezoeken met kinderen: Bezienswaardigheden van Plitvice

Het hele park is een grote bezienswaardigheid, maar de grootste bezienswaardigheden zijn de verschillende mooie meren en watervallen. Omdat je een route moet kiezen is het handig om te weten hoe het park is opgebouwd.

Het park is namelijk opgesplitst in de bovenmeren en de benedenmeren.

De benedenmeren bestaan uit vier verschillende meren gelegen in een veertig meter diepe kloof van kalksteen. Je loopt langs en over de meren heen over de bekende houten bruggetjes. Er is geen reling, dus let met jonge kinderen op dat ze niet in het water vallen. De beneden meren is het kleinste deel van de Plitvice meren, maar wat ons betreft wel het mooiste gedeelte (en ook het drukste gedeelte).

De bovenmeren zijn veel groter en bestaan uit 12 verschillende meren. Dit gebied is veel groter en je kan er uren wandelen, sommige van deze meren zijn wel een halve kilometer lang.

Het Kozjak meer is het grootste meer van Plitvice en ligt tussen de boven- en benedenmeren in. Je kan helemaal langs het meer lopen, maar dat zal voor kinderen te lang zijn. In plaats daarvan is het leuker om de boot te pakken. Deze mooie tocht is inbegrepen bij de ticketprijs en duurt zo’n 15 minuten.

De bekendste waterval van het park is de Veliki Slap waterval van 78 meter hoog. Deze waterval is onderdeel van de benedenmeren. Hier is het vaak wat drukker, aangezien deze waterval door de meeste toeristen in het park wordt bezocht.

Plitvice meren bezoeken met kinderen: Het Park bezoeken

Als je online tickets willen kopen voor het park moet je meteen een keuze maken tussen ingang 1 en ingang 2 van het park. Ingang 1 ligt bij de beneden meren en bij Veliki Slap. Ingang 2 ligt bij de boven meren. Beide ingangen liggen niet ver van elkaar af (een 3 km). Ik wist zelf niet goed welke ingang ik moest kiezen. Maar de eigenaresse van onze accommodatie had ons laten weten dat we voor ingang 2 moesten kiezen en dat hebben wij ook gedaan. Aangezien je eerst ingang 1 voorbij rijdt, zagen wij dat ingang 1 drukker was dan ingang 2. Wil je een rustigere ingang kies dan voor ingang 2. Ook toen we op de boot moesten wachten zagen we dat de boot die af kwam van ingang 1 helemaal vol zat, terwijl onze boot, die dus van ingang 2 af kwam nog niet voor de helft gevuld was.

Maar ben je in het hoogseizoen en wil je heel snel naar Veliki Slap om de drukte voor te zijn kan ingang 1 handiger zijn. Wij merkten namelijk wel dat bij ingang 1  veel toeristen bussen komen, dus als je vroeg gaat kan je deze voor zijn. Terwijl als je bij ingang 2 begint, zal je pas in de middag bij de beneden meren aankomen.

Naast de ingang moet je ook een tijdslot reserveren bij je ticket. Je hebt dan een uur om binnen te komen. Kom je na dat uur, dan kan het zijn dat ze je weigeren. Als je bijvoorbeeld om 8.00 uur reserveert dan mag je tussen 8.00 uur en 9.00 uur naar binnen gaan. Als je een ticket voor 2 dagen besteld, mag je de tweede dag op een willekeurig tijdstip binnen komen.

In het park lopen diverse wandel routes, zowel vanuit ingang 1 als ingang 2:

Ingang 1

  • Route A: Veliki Slap en Beneden meren: 3km – 2 tot 3 uur
  • Route B: Veliki Slap, beneden meren, boottocht en treinritje: 4,6km – 3 tot 4 uur
  • Route C: Volledig park met boottocht en treintje: 8,9km – 4 tot 5 uur
  • Route D: Volledig park te voet: 18,3km – 6 tot 8 uur

Ingang 2

  • Route E: Boven meren, boottocht en treinritje: 4,6km – 2 tot 3 uur
  • Route F: Route B maar dan andersom: 4,6km – 3 tot 4 uur
  • Route H: Route C maar dan andersom: 8,9km – 4 tot 5 uur
  • Route K: Route D maar dan andersom: 18,3km – 6 tot 8 uur

In het park staan deze wandel routes met de letters duidelijk aangegeven. Ook kan je de app downloaden van het park, waar de wandelroutes staan en je kan zien waar je bent.

Wij kozen zelf voor route H. Deze begon vanaf ingang 2 met een treintje. Vervolgens loop je door de boven meren. Totdat je bij een boot komt die je over het Kozjak meer vaart. Dan loop je door de beneden meren en ga je naar Veliki Slap. Vanuit daar loopt de route omhoog zodat je een uitzicht hebt over Plitvice (ook het punt waar de foto’s van bovenaf worden gemaakt). Halverwege die weg kan je het treintje weer pakken naar ingang 2. Dit was goed te doen in één dag. Maar het was natuurlijk niet hoog zomer, dus de temperatuur was lekker om te wandelen en het was niet super druk in het park.

De boot en het treintje gaan alleen van april tot en met oktober. Bezoek je het park buiten deze maanden dan moet je kiezen tussen de boven- of beneden meren of het volledige rondje te voet doen.

Plitvice meren bezoeken met kinderen: Waar overnachten

Mocht je Plitvice bezoeken tijdens een rondreis door Kroatië net zoals ons. Dan is het verstandig om in de buurt van Plitvice te overnachten. Zodat je al op tijd in het park kan zijn. Wil je weten waar wij overnachtten? Lees dan: Waar overnachten in Kroatië met kinderen.

Rastoke

Naast Plitvice heb je ook Plitvice in het klein, oftewel Rastoke. Deze plek is wat minder bekend, maar volgens onze kinderen nog leuker dan Plitvice. Wil je weten wat er te doen is? Lees dan het blog; Rastoke met kinderen.