Pag met Kinderen

Pag bezoeken met kinderen

 

Je hoeft niet met een raket naar de ruimte te vliegen, je kan gewoon naar Pag gaan! Pag heeft namelijk een bijzonder landschap. Door de Bura wind, is er maar weinig begroeiing op Pag, waardoor het buitenaards aanvoelt. Er bevinden zich op Pag meerdere zoutvlaktes, want door deze wind wordt er ook veel zout zeewater over het eiland geblazen. De schapen die op het eiland leven krijgen dit zout binnen door het eten van het zoute gras. Het lamsvlees en de schapenkaas krijgt hierdoor een bijzondere zoute smaak waar het om bekend staat.

Op onze laatste dag van onze rondreis bezochten we Pag. Omdat we weer op tijd op het vliegveld moesten zijn hebben we hier niet zoveel tijd kunnen spenderen als we wilden. Dus heb je meer tijd tijdens je rondreis neem Pag dan zeker op!

Pag bezoeken met kinderen: Hoe kom je er

Vanaf Zadar is het ongeveer een 30 minuten rijden naar Pag. Omdat Zadar een vliegveld heeft, zou je naar Zadar kunnen vliegen en van daaruit een auto huren om naar Pag te rijden.

Pag bezoeken met kinderen: Bezienswaardigheden van Pag

Pag Stad

Omdat wij dus niet heel veel tijd hadden, moesten we keuzes maken. Zo hebben we Pag Stad overgeslagen. Mocht je wel tijd hebben, dan zou ik zeker een bezoekje brengen aan Pag stad. Pag stad heeft ene oud centrum met smalle straatjes, pleintjes vol met terrassen en oude kerkjes. Voor veel huizen zitten kan je nog oudere dames zien die voor hun deur de bekende kanten kleedjes van Pag aan het maken zijn.

 

Zout museum

Omdat er zoveel zout op het eiland is, wordt er al sinds de 17e eeuw aan zoutwinning gedaan. Al het zout werd opgeslagen in de 9 pakhuizen vlakbij het centrum van Pag Stad. In deze pakhuizen zit nu een zout museum waar je alles te weten kan komen over zout. Interessant voor kinderen om te leren wat je moet doen voordat het zout op tafel kan komen.

 

Life on Mars trail

En deze bezienswaardigheid was de reden dat wij naar Pag gingen. De Life on Mars trail is een 12km lange wandelroute door het bijzondere landschap van Pag. Het landschap is buitenaards mooi. Alhoewel de meiden het geen Mars vonden, want Mars is de rode planeet en het landschap is niet rood. De gehele route is 12km wat al snel te lang is voor kinderen, maar na de eerste 2km moet je een Via Ferrata over. Hiervoor heb je een klimuitrusting nodig of je moet 100 meter zwemmen. De meeste mensen, en wij dus ook, hebben alleen de eerste 2km gelopen en zijn daarna weer omgedraaid. Langs deze eerste 2km is sowieso het meeste te zien en er zijn mooie stranden te vinden.

De life on Mars trail start bij het plaatsje Matajna. Je kan de auto hier gratis bij het strand parkeren. Loop naar het Rucica strand en vanaf daar is de route aangegeven met de life on Mars bordjes.

Tijdens deze route kom je langs de mooiste stranden, het Beritnica (na 1km) en het Slana strand (na 2 km).  De life on Mars trail is prima te lopen, ook voor kinderen. Het zijn geen vlakke wandelpaden, maar dat vinden onze dochters juist leuker. De route is wederom aangegeven met de rood en witte markering, net zoals bij Tulove Grede.

Ondanks dat wij er in de herfstvakantie waren, was het tijdens het lopen van deze trail wel 30 graden. Ondanks dat het maar 2km is, doe je er toch 1 uurtje enkele reis over. Neem dus voldoende water mee. Maar als je dan weer terug bent bij het Rucica strand is het heerlijk om even af te koelen in de zee.