Lourdes met Kinderen

Lourdes Met Kinderen: Een Heilige Bestemming voor het Hele Gezin

Lourdes, een stad in het zuidwesten van Frankrijk, staat bekend om zijn spirituele betekenis en de vermeende verschijningen van de Heilige Maagd Maria in 1858. Deze stad trekt jaarlijks miljoenen pelgrims van over de hele wereld, maar het is ook een prachtige plek om met kinderen te bezoeken. Hier zijn enkele tips om van je reis naar Lourdes een onvergetelijke ervaring voor het hele gezin te maken.

Lourdes bezoeken met kinderen: hoe kom je er?

Je kunt er zowel met het vliegtuig, trein of de auto komen. Met het vliegtuig kan je vliegen op vliegveld Tarbes-Lourdes-Pyrénéés (op 10 km afstand van Lourdes). Of je kan op Toulouse vliegen, dit ligt wel 180km van Lourdes af. Er is ook een trein verbinding vanaf Parijs naar Lourdes, dus ook met de trein kun je Lourdes bereiken. En met een eigen of gehuurde auto kun je Lourdes ook bereiken. Lourdes ligt in het zuiden van Frankrijk, dichtbij de Pyreneeën.

Lourdes bezoeken met kinderen: Beste reistijd

Lourdes kan je het hele jaar door bezoeken. Maar de beste maanden zijn mei tot en met september, in deze periode heb je de meeste kans op lekker weer. Januari is de koudste maand van het jaar.

Lourdes bezoeken met kinderen: Algemene informatie

Lourdes is één van de bekendste bedevaartsplaatsen in Frankrijk. Bernadette Soubirous was een dochter van de molenaar. Ze had astma en tuberculose en door haar zwakke gezondheid en armoede thuis kon ze niet vaak naar school. Op 11 februari 1858 wordt Bernadette met haar zusje en een vriendinnetje erop uit gestuurd om hout te gaan sprokkelen bij de grot Massabielle. Haar zusje en het vriendinnetje waden zich door het koude water van de rivier de Gave om aan de overkant van het bos te komen. Bernadette is bang voor het koude water en blijft alleen achter.

Als de andere meisjes terugkomen zit Bernadette roerloos bij de grot en vertelt ze hen dat ze iets bijzonders heeft gezien. Een dame in een witte jurk met een witte sluier, een blauwe ceintuur en een gele roos op elke voet. De meisjes lachen haar uit en bazuinen haar verhaal overal rond.

Achttien dagen lang gaat Bernadette naar de grot op verzoek van de dame in het wit. Ze krijgt er opdrachten: drink water uit de bron, was je met het water en eet van het gras. Bernadette voert alle opdrachten uit. Bernadette graaft met haar handen in de harde aarde in de grot, rukt het gras af en stopt het in haar mond en dan spuit ineens het wonderwater van Lourdes omhoog.

Het Lourdes water staat bekend als heilzaam water en kun je aftappen als je in Lourdes bent.

Lourdes bezoeken met kinderen: Bezienswaardigheden van Lourdes

1. Het Heiligdom van Lourdes

Het hart van Lourdes is het heiligdom, waar zich de beroemde Grot van Massabielle bevindt. Hier wordt gezegd dat de Heilige Maagd Maria aan de jonge Bernadette Soubirous verscheen. Kinderen zullen gefascineerd zijn door het verhaal en de grot zelf. Het aansteken van kaarsen en het bijwonen van de processies kan ook indrukwekkend zijn.

2. Bezoek de Basilieken

Volgens het verhaal vroeg Maria aan Bernadette om bij de grot een kapel te laten bouwen. Deze kapel bleek al snel te klein. Daarom werd een grotere kerk bovenop de kapel gebouwd, de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis. Maar ook deze Basiliek werd weer te klein en zo werd de Rozenkransbasiliek gebouwd, als het ware onder de andere Basiliek. Nog later werd er onder het plein voor de Rozenkransbasiliek de Basiliek van Sint-Pius X gebouwd. Een bezoek aan deze Basilieken, mag natuurlijk niet ontbreken nu je in Lourdes bent.

2. De Fakkelprocessie:

Van april tot en oktober worden iedere avond om 21.00 uur een fakkelprocessie gehouden. Ik wilde hier graag naar toe, maar de kinderen waren moe. Frans is uiteindelijk met de kinderen bij de camper gebleven en ik ben alleen naar de fakkelprocessie gegaan. En ik moet zeggen dat dit toch wel het indrukwekkendste was van Lourdes. Het grote plein is in vakken ingedeeld waar iedereen met een kaarsje staat. Er wordt een soort mis gehouden met veel gezang. Ik kon de mis niet altijd volgen en ik kende ook de liedjes niet die ze zongen. Maar het was ontzettend mooi! Op een bepaald liedje deed iedereen zijn kaars omhoog wat echt voor kippenvel zorgde. Ondertussen lopen ze met het Mariabeeld langs iedereen. Er hangt een bijzondere sfeer en ik vond het geweldig om het een keer mee te maken.

3. Het Heilige Water

Als je in Lourdes bent kun je er eigenlijk niet onderuit om het Heilige Water te drinken of er een fles mee te vullen. Het verhaal gaat namelijk dat dit water een geneeskrachtige werking heeft. Sta er niet van te kijken dat er mensen zijn die hele jerrycans vullen. Deze kun je daar ook kopen.

4. Het Heiligdom van Bernadette

Dit museum is gewijd aan het leven van Bernadette Soubirous en de gebeurtenissen in Lourdes. Het biedt een informatieve en educatieve ervaring voor kinderen, waar ze meer te weten kunnen komen over de geschiedenis van de stad en de betekenis van de verschijningen.

5. De Burcht van Lourdes

Voor wat afwisseling van de religieuze activiteiten kunnen gezinnen de Burcht van Lourdes bezoeken. Deze middeleeuwse burcht biedt prachtige uitzichten op de stad en de omliggende bergen. Kinderen zullen genieten van het verkennen van de torens en de geschiedenis van de burcht.

6. De Pic du Jer

Een korte rit brengt je naar de Pic du Jer, een heuvel met een kabelbaan die je naar de top brengt. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht op Lourdes en de omliggende Pyreneeën. Het is een leuke uitstap voor gezinnen, en er is ook een speeltuin voor kinderen.

7. Picknicken aan de Gave de Pau

Langs de rivier de Gave de Pau kun je een rustige picknick houden. Dit is een geweldige manier om te ontspannen en te genieten van de prachtige natuurlijke omgeving. Kinderen kunnen dammen bouwen in de rivier en van de buitenlucht genieten.

8. Dagtochten in de Pyreneeën

Als je wat avontuur wilt toevoegen aan je reis, overweeg dan om de nabijgelegen Pyreneeën te verkennen. Hier kun je prachtige wandelingen maken, en sommige paden zijn geschikt voor gezinnen met kinderen. Vergeet niet om wat lokale lekkernijen mee te nemen voor een picknick in de bergen. Wij zelf reisden via de Pyreneeën naar Spanje om daar onze roadtrip te vervolgen.

Lourdes bezoeken met kinderen: Overnachten

Wij bezochten Lourdes met een camper en hebben daardoor overnacht op camping de la Forêt. Op deze camping zijn ook chalets te huur. De camping heeft een buitenzwembad, speeltuin, trampoline en er was een springkussen. Daarnaast ligt de camping op loopafstand van Lourdes.

Lourdes biedt een unieke mix van spiritualiteit, geschiedenis en natuurlijke schoonheid die zowel volwassenen als kinderen zal aanspreken. Het is een plek waar gezinnen samen kunnen komen om te reflecteren, te leren en te genieten van de sereniteit van deze bijzondere stad. Een reis naar Lourdes kan een diepgaande en verrijkende ervaring zijn voor het hele gezin.