KRKA National Park met kinderen

De KRKA watervallen bezoeken met kinderen? Dit moet je vooraf weten

Zowel Plitvice als KRKA National Park zijn de bekendste nationale parken van Kroatie. En dat is niet voor niets! Krka National Park strekt zich uit over maar liefst 111m2 waardoor het niet mogelijk is om alles in 1 dag te zien. Maar met een beetje voorbereiding kan je alle hoogtepunten wel in 1 dag zien. Houd je van mooie watervallen, kristalheldere meren en kleine beekjes dan moet je zeker Krka National Park opnemen in je reis! Vaak wordt alleen het zuiden bezocht omdat daar de grootste waterval ligt, de Skradinski Buk, van het park. Maar dat is echt zonde, want volgens ons de mooiste waterval van Krka ligt toch echt in het noorden van het park!

Krka watervallen bezoeken met kinderen: Hoe kom je er

De makkelijkste manier van de Krka watervallen te bezoeken is met de auto. Omdat het park enorm groot is rij je met de auto van de ene waterval naar de andere. Krka National Park ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van plitvice National Park en vanuit Zadar ben je er binnen een uurtje. Sibenik ligt ook heel dichtbij vanuit daar is het maar 20 minuten rijden.

Krka watervallen bezoeken met kinderen: Algemene informatie

Net zoals bij Plitvice geldt voor Krka hetzelfde er is maar een maximum aantal mensen per dag toegestaan in het park. Het is dus het beste om vooraf online kaartjes te kopen. Kinderen tot en met 6 jaar zijn gratis, maar ook voor hun moet je een kaartje online bestellen. De prijzen variëren per seizoen. Als je online kaarten wil bestellen moet je kiezen een ingang selecteren. Vanwege de grootte van het park zijn er meerdere ingangen, maar de meest gebruikte zijn de Skradin ingang en de Lozovac ingang. Bij deze ingangen kan je, je online tickets omruilen voor echte tickets. En kan je de Skradinski Buk bezoeken.

Skradin ingang

Zoals de naam al aangeeft ligt de Skradin ingang in het dorpje Skradin. In het dorp zijn diverse grote parkeerplaatsen waar je de auto kan parkeren. De parkeerplaatsen horen niet bij het park, dus hiervoor moet je extra betalen. Vanaf Skradin vertrekt een boot die je in 25  minuten naar de watervallen van Krka brengt. Vanaf daar is het ongeveer nog 5 minuten lopen naar de Skradinski Buk waterval. De boot is inbegrepen bij de ticketprijs.

Lozovac ingang

De Lozovac ingang ligt in het dorpje Lozovac. Hier kan je gratis parkeren op de grote parkeerplaats. Vanaf hier kan je of te voet naar de watervallen of met een pendelbus die je aan het begin van het wandelpad af zet. Deze bus is inbegrepen bij de ticketprijs. Om bij het begin van het wandelpad te komen moet je steil omlaag, dus met kinderen is het aan te raden om ook deze bus te nemen. Zowel heen- als terug.

Omdat wij met de auto het park bezochten hebben wij gekozen voor de Lozovac ingang.

Krka watervallen bezoeken met kinderen: Bezienswaardigheden van Krka

Het Krka National Park heeft maar liefst 7 watervallen die allemaal compleet verschillend van elkaar zijn. Het park is zo groot dat je de auto moet parkeren in de buurt van de waterval. Vanuit daar kan je vaak mooie wandelroutes maken en om dan naar de volgende waterval te gaan moet je eerst weer een stuk rijden. Ik neem jullie mee door het Krka National Park met de route die wij zelf gereden hebben.

 

Skradinski Buk waterval

Wij begonnen bij de Lozovac ingang in het zuiden van het Krka National Park. Bij deze ingang ligt de meest bekende waterval van het Krka National Park: Skradinski Buk. De Skradinski Buk is 100 meter breed en een lengte van 400 meter en hiermee is het de grootste kalkstenen waterval van heel Europa. Om bij deze waterval te komen, pakten wij eerst de pendelbus die ons naar beneden bracht. Vanuit daar is een wandelroute aangegeven over houten vlonders over verschillende meren en langs meerdere kleine watervallen. Uiteindelijk kom je dan uit bij Skradinski Buk. Ook deze waterval kan je vanaf een houten loopvlonder bewonderen. Omdat dit het meest toeristische gedeelte van Krka is zijn er voldoende eettentjes en toiletten aanwezig. Nadat we deze waterval hadden bezocht, bracht de pendelbus ons weer terug naar de parkeerplaats van waar we verder het Krka park gingen ontdekken.

 

Roski Slap

De volgende waterval die we zouden bezoeken was Roski Slap. Deze ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Skradinski Buk. Onderweg naar deze waterval kom je langs een viewpoint van waar je een mooi uitzicht hebt over eiland Visovac. Visovac is een klein eiland met daarop een klooster dat midden in de Krka rivier ligt. Je kan het eiland bezoeken per boot vanaf de Lozovac ingang, deze tocht duurt ongeveer 2 uur. Aangezien we die tijd niet hadden was het viewpoint een mooi alternatief. Waren het niet dat ze aan de weg aan het werken waren en het viewpoint niet te bereiken was toen wij er waren. Dus zijn we verder gereden naar Roski Slap.

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. De Roski waterval viel ons erg tegen. Maar toch zou ik je aanraden hier naar toe te gaan. De auto tocht er naar toe, is alleen al prachtig! En je kan een mooie wandeling maken in het gebied rondom Roski Slap. Het kon ook zijn doordat wij er in de herfst waren dat de waterval niet zo groot was dan in de lente en in de zomer. De auto kan je parkeren bij Roski Slap. Je zal je entree ticket moeten laten zien en ze leggen dan uit welke wandelingen je kan maken. We gingen als eerste op zoek naar Roski Slap. Dat is vanaf de parkeerplaats een wandeling van 5 minuten. Voordat je bij de waterval komt kom je eerst nog langs een restaurant waar je echt letterlijk zit te eten in een waterval! Je kan hier helaas niet reserveren.

Nadat we de Roski Slap hadden bewonderd kan je weer terug lopen naar de parkeerplaats en dan de andere kan op lopen. Aan de andere kant kan je namelijk ontzettend mooie wandelingen maken. Zo kan je omhoog klimmen naar een uitzichtpunt of een grot bezoeken of gewoon het rondje wandelen door de prachtige natuur.

 

 

Manojlovac Slap

Na de Roski waterval gingen we op weg naar de Manojlovac waterval. Deze waterval ligt in het noorden van het park en wordt daarom vaak overgeslagen. Dat is ontzettend jammer want wat ons betreft is dit de mooiste waterval van het park. Met een hoogte van 60 meter is de Manojlovac waterval ook meteen de hoogste waterval van het park. Je kan niet zo maar bij deze waterval komen. Er loopt niet echt een duidelijk pad en je moet klimmen om er bij te komen. Voor ons en de kinderen een leuke uitdaging, maar zijn je kinderen te klein dan is het beter om naar het viewpoint te lopen. De man van het park raadde het ons dan ook af om met onze kinderen naar de waterval toe te lopen. Maar onze kinderen hadden zich verheugd om door een verlaten huisje te lopen en te klauteren met touwen, dus we zagen wel hoe ver we zouden komen. Uiteindelijk is het ons gelukt om de waterval te bereiken en de meisjes waren dan ook mega trots dat zij dit wel konden!

Hieronder een beschrijving hoe je bij deze gave waterval kan komen. Nadat je de auto hebt geparkeerd loop je de weg achter de parkeerplaats door. Op een gegeven moment zie je een kleine weg rechts van je. Die moet je aanhouden als je naar het viewpoint wilt. Wil je naar de waterval, dan loop je rechtdoor. Na het pad te hebben gevolgd kom je bij een T-splitsing uit, hier ga je rechts. Om uit te komen op de plek waar wij waren moet je bij het bankje naar rechts. Hier kom je bij het verlaten huisje waar je doorheen moet lopen. Dat was al een avontuur op zich voor de kinderen. Als je door het verlaten huis bent gegaan, kan je de weg niet meer missen. Er hangt dan 2 keer een touw om je aan vast te houden, zodat je wat kan afdalen. En dan wordt het harde werken beloond met een geweldig uitzicht over de waterval én je mag er zwemmen als je verkoeling nodig hebt.

 

Met bovenstaande watervallen en wandelingen ben je wel een hele dag zoet. En hiermee heb je meteen de belangrijkste bezienswaardigheden van het park gezien.

Krka watervallen bezoeken met kinderen: Tips

  • Honden mogen mee, mits aangelijnd.
  • Een kinderwagen zou ik afraden, neem liever een draagzak of kind drager mee.
  • Trek dichte stevige schoenen aan.
  • Download vooraf de kaart op maps.me wij hadden niet overal bereik. Hoe noordelijker je komt, hoe slechter het bereik.
  • Neem zelf lunch mee. Bij Skardinski Buk zijn wat eetgelegenheden, maar hoe verder je naar het noorden rijd in Krka hoe minder je tegen komt. Neem dus zelf voldoende eten en drinken mee.

Krka watervallen bezoeken met kinderen: Waar overnachten

Mocht je Krka bezoeken tijdens een rondreis door Kroatië net zoals ons. Dan is het verstandig om in de buurt van Skradin of Lozovac te overnachten. Zodat je al op tijd in het park kan zijn. Wil je weten waar wij overnachtten? Lees dan: Waar overnachten in Kroatië met kinderen.