IJsland met kinderen alles wat je moet weten

IJsland met kinderen alles wat je moet weten

IJsland is écht een prachtig land! De natuur is overweldigend en er is zoveel te zien en te beleven. Ook onze dochters waren enorm enthousiast over IJsland! Dus mocht je de kans hebben, ga zeker naar IJsland.

IJsland met kinderen: Hoe kom je er?

Er zijn twee manieren om IJsland te bezoeken. De eerste is met het vliegtuig. Wij zijn vanaf Amsterdam naar Reykjavik gevlogen. Op dat moment was dat voor ons de beste prijs in combinatie met gunstige vliegtijden. Maar ik heb ook gezinnen gehoord die via Dublin vlogen. Dus kijk naar verschillende opties. De andere manier is met de boot. Vanaf Denemarken vertrekt de ferry naar IJsland. Deze maakt een tussenstop op de Faeröer eilanden. En ja, als je daar dan toch stopt zou ik deze ook meteen meepakken. De oversteek is niet goedkoop, maar het kan voordeliger zijn als je met een eigen camper reist (in plaats van overnachtingen te moeten boeken in IJsland). Een gezin die tijdens hun wereldreis met de camper de ferry heeft gepakt en naar zowel de Faeröer eilanden als IJsland is geweest hoor je in deze podcast:

IJsland met kinderen: Beste Reistijd

IJsland is echt prachtig in ieder seizoen. In de winter ligt er sneeuw en heb je kans om het noorderlicht te zien. Wel kan het zijn dat in het noorden van IJsland niet alle wegen begaanbaar zijn. In de winter zijn de dagen heel kort, het wordt pas laat licht en vroeg weer donker, dus daar zal je met je reis rekening mee moeten houden. In de zomer zijn de dagen heel erg lang en wordt het nauwelijks donker. De temperaturen zullen wat aangenamer zijn. De meeste mensen bezoeken IJsland in de zomer waardoor het op toeristische plekken drukker zal zijn. Wij hebben IJsland zelf in de meivakantie bezocht en dat vond ik een ideale periode. De dagen zijn lang genoeg om van alles te doen, het was er niet super druk in die periode en qua weer hebben we alles voorbij zien komen van zon, tot regen en zelfs nog een beetje sneeuw.

IJsland met kinderen: Wat neem je mee?

IJsland staat er om bekend dat alle seizoenen in één dag voorbij kunnen komen. Het beste advies is dan ook om laagjes mee te nemen. Ik had (ondanks dat het eind april/begin mei was) voor de kinderen hun skipak meegenomen en dat hebben ze veel aangehad. Het skipak was ideaal voor als we dichter bij een waterval kwamen, want de skikleding is waterdicht en het was natuurlijk ook lekker warm. Mocht je in de zomer naar IJsland gaan, kan je overwegen om een regenpak mee te nemen in plaats van een skipak. Voor onder het skipak had ik een paar dikke sportleggings voor de kinderen meegenomen, zodat ze die ook gewoon aan konden, maar ook onder het skipak. En voor allebei had ik een dikke fleecetrui ingepakt. Ik had voor de zekerheid ook handschoenen en mutsen meegenomen. Vooral de handschoenen hebben ze ook aan gehad, al was het maar om met het ijs te kunnen spelen van de gletsjermeren.

Waar ik ook heel erg blij mee was, waren de waterdichte wandel schoenen die ik voor ze had gehaald. Ze hebben daar heel de vakantie op gelopen.

Ook al kan het koud zijn in IJsland vergeet zeker niet je zwemkleding mee te nemen, want overal in IJsland zijn warm waterbronnen waar je heerlijk kan zwemmen. In zwembaden kan je handdoeken krijgen, maar ga je in de natuur zwemmen neem dan een dunne sport handdoek mee.

Het is ook slim om een lege drinkfles mee te nemen. Het drinkwater is in IJsland ontzettend schoon en kan je dus gewoon uit de kraan drinken. Zo hoef je geen flessen water te kopen en heb je toch altijd drinken bij je.

IJsland met kinderen: Hoe lang?

Ik ben echt ontzettend fan geworden van IJsland, dus ik zal altijd aanraden hoe langer, hoe beter. Maar soms zit je nu eenmaal met schoolvakanties en de kosten van een reis naar IJsland kunnen enorm oplopen. In 8 dagen tijd kun je al veel zien van IJsland. Dat is wel tekort om een rondje om heel IJsland te rijden, maar wel lang zat om Reykjavik, de Golden Cirkel en het zuiden van IJsland te ontdekken. Mocht je minstens 14 dagen de tijd hebben, dan kan je het hele eiland rond gaan rijden. Maar met kinderen zou 21 dagen beter zijn, zodat je het wat rustiger aan kan doen.

Wil je onze reisroute weten, kijk dan hier.

IJsland met kinderen: Vervoer

IJsland kan je het beste rondreizen met een auto (of camper). In Reykjavik is er nog openbaar vervoer, maar wil je IJsland ook buiten Reykjavik ontdekken heb je wel écht een auto nodig. Of je moet dure tours regelen vanuit Reykjavik. Het land is ontzettend dun bevolkt en er loopt eigenlijk maar één hoofdweg het eiland rond. De weg vinden is hierdoor niet moeilijk en het is niet druk op de weg.

IJsland met kinderen: Munteenheid

In IJsland betaal je met de IJslandse Kroon. Maar ook pinpassen en credit cards accepteren ze bijna overal. Op sommige parkeerplaatsen moet je betalen, dit kan ook met een app (staat daar uitgelegd op een bord), zodat je geen contant geld nodig hebt.

IJsland met kinderen: Handige apps

Parka app

Op sommige parkeerplaatsen is het betaald parkeren. Bijvoorbeeld in Reykjavik of bij sommige toeristische attracties. Je kan dat eenvoudig doen met de Parka app.

Aurora app

Afhankelijk van welk seizoen je IJsland bezoekt heb je kans om het noorderlicht te zien. Wij zelf waren er eind april/begin mei. In die periode is de kans heel klein om het noorderlicht te zien. Maar mensen die we tegenkwamen hadden gewoon het noorderlicht gezien in die week dat wij er waren! Om het niet te missen kan je het beste deze app downloaden die aangeeft of je kans hebt om het te zien.