Het zuiden van IJsland bezoeken met kinderen

Het zuiden van IJsland bezoeken met kinderen

IJsland is echt een prachtig land! Geweldige natuur, heerlijke warmwaterbronnen en er zijn genoeg leuke dingen om te ondernemen met kinderen. Naast Reykjavik en de beroemde Golden Cirkel is ook het zuiden van IJsland prachtig. In het zuiden liggen de meeste en meest diverse bezienswaardigheden. Omdat de meeste mensen ongeveer maar 8 dagen in IJsland zijn is het niet haalbaar om het hele eiland rond te rijden met kinderen. Het is dan fijner om de tijd te nemen voor het prachtige zuiden!

Het zuiden van IJsland bezoeken met kinderen: Hoe kom je er

Wil je met je gezin gaan roadtrippen door IJsland dan zou ik aanraden een auto te huren. Buiten Reykjavik is er namelijk geen openbaar vervoer en tours vanuit Reykjavik zijn enorm duur. Daarnaast vind ik het zelf altijd prettig om zelf onze dag in te delen met kinderen. Zo kan je op plaatsen waar ze lekker aan het spelen zijn langer blijven of sneller weer doorgaan als ze er klaar mee zijn. Bij het zuiden van IJsland rijdt je dezelfde weg zowel heen als terug. Omdat er zoveel te doen is, is dat niet erg. Zo kan je keuzes maken om enkele dingen op de heenweg te doen en weer andere dingen op de terugweg.

Het Zuiden van IJsland bezoeken met kinderen: Beste reistijd

IJsland is in ieder seizoen prachtig. Wij bezochten IJsland tijdens de meivakantie (eind april begin mei). In de lente en zomer zijn de dagen langer. In de winter worden de dagen heel erg kort (het wordt pas laat licht en alweer heel vroeg donker), houd hier dus rekening mee met je route. Het weer in IJsland is altijd onvoorspelbaar en zeer veranderlijk. Zo hebben wij tijdens onze rondreis zon, regen, sneeuw en zelfs hagel gehad. Ze zeggen in IJsland dan ook niet voor niets, als het weer je niet bevalt, wacht dan 5 minuten.  Je kan het beste dus veel laagjes meenemen, zodat je voor elk weertype iets bij je hebt.

Het zuiden van IJsland bezoeken met kinderen: Bezienswaardigheden van het zuiden van IJsland

Je gaat naar IJsland vanwege de mooie natuur. Hierdoor zijn de meeste bezienswaardigheden gratis. Er wordt geen entreegeld gevraagd, maar bij sommige parkeerplaatsen is het betaald parkeren.

 

Seljalandsfoss

De Seljalandsfoss is één van de bekendste watervallen van IJsland. Het water valt 65 meter naar beneden. Het bijzondere aan deze waterval is dat je via een pad achter de waterval langs kan lopen. Vanaf de parkeerplaats zie je de waterval al liggen en het pad achter de waterval door is niet lang. Het kan er wel glibberig worden én je kan nat worden.

 

Gljúfrabúi

Bij de Seljalandfoss vindt je nog een waterval. Nadat je de Seljalandfoss hebt bezocht moet je het pad blijven volgen. Uiteindelijk kom je bij een half verborgen kloof waardoor je heen moet lopen. Je loopt door het water, dus waterdichte schoenen zijn hier aan te raden. Binnen in de kloof zie je de waterval naar beneden vallen. Ontzettend bijzonder! Omdat je door het water moet, gaat niet iedereen naar deze waterval toe, het is hierdoor iets rustiger bij deze waterval.

 

Skogafoss

De Skogafoss waterval is een indrukwekkende waterval van 25 meter breed en het water stort 60 meter naar beneden. De Skoga rivier stort namelijk over de rand van een klif van de voormalige kustlijn van IJsland. Naast de waterval zit een trap, zodat je de waterval ook van boven kan bekijken. Boven start een wandelpad langs de Skoga. We hebben een klein gedeelte van het pad gelopen en ook dat is zeker de moeite waard.

 

Kvernufoss

Een iets minder bekende waterval is Kvernufoss. Deze ligt dichtbij de Skogafoss, maar nog niet veel mensen kennen deze waterval. En dat terwijl wij dit misschien wel de mooiste vonden! Wij bezochten Kvernufoss midden op de dag en toch waren wij de enige bij de waterval, heel bijzonder! Om bij deze waterval te komen rij je vanaf Skogafoss naar het Skogar museum. Net voorbij het Skogar museum zie je een groot gebouw met twee garages, daar kan je de auto parkeren. Vanaf daar zie je een trapje staan om over een hek te klimmen. Als je over het heb bent geklommen zie je een pad lopen dat je kan volgen. Het is niet ver naar de waterval, maar ook deze wandeling is weer schitterend. Ook bij Kvernufoss kan je achter de waterval doorlopen! Het voordeel van Kvernufoss is dat er veel minder mensen zijn dan bij Seljandsfoss, waardoor je dus rustig de mooiste foto’s kan maken.

 

DC-3 vliegtuigwrak

In de winter van 1973 stort een Amerikaans militaire vliegtuig neer op het zwarte strand, vlakbij het plaatsje Vik. De reden van deze crash is tot op de dag van vandaag niet bekend. Sommige zeggen dat het een brandstof tekort was, andere geven de weersomstandigheden de schuld. Wonder boven wonder overleefden alle inzittende de crash. Het vliegtuig stortte neer op privé grond, het zou veel geld kosten om het vliegtuigwrak op te ruimen, de eigenaar van de grond heeft er toen voor gekozen om het wrak te laten liggen.  En nu is deze plek uitgegroeid tot een populaire bezienswaardigheid. Mede doordat Justin Bieber er een videoclip opnam en het de startlocatie was van Wie is de Mol 2012.

Langs de weg is een parkeerplaats waar je, je auto tegen betaling kan parkeren. De parkeerplaats staat niet heel goed aangegeven, dus je moet goed opletten. Vanaf de parkeerplaats is het een wandeling van 4km tot aan het wrak. Ik las allerlei verhalen over de moeilijke wandeling naar het wrak, maar ik vond het meevallen. Het is 4km lang hetzelfde uitzicht, oftewel zwart zand, daardoor kan je niet goed afstanden inschatten en heeft de wind vrij spel, waardoor het koud kan zijn. Ik ben alleen naar het wrak gegaan, omdat de meiden geen hadden, het miezerde namelijk en het was koud. Achteraf weet ik zeker dat zij de wandeling vol hadden gehouden. Ik heb een podcast opgezet en ben gaan wandelen en voordat ik het wist, was ik er al. Maar houd er rekening mee dat het een 40 á 55 minuten wandelen is naar het wrak toe. Het pad is goed aangegeven met gele paaltjes aan de zijkant, dus verdwalen kan eigenlijk niet. In het hoogseizoen gaat er tegen betaling een bus naar het vliegtuigwrak.

Ik ging niet heel vroeg in de ochtend naar het wrak, maar ondanks dat ik wat later was, was het helemaal niet druk en moest ik het wrak delen met maar 2 andere mensen. In het hoogseizoen kan het drukker zijn, dus wil je deze fotogenieke plek voor jezelf hebben, kom dan heel erg vroeg of juist heel erg laat in de zomermaanden, want dan blijft het toch licht.

 

Dyrhólaey

Dyrhólaey is het zuidelijkste puntje van IJsland en de letterlijke betekenis van Dyrhólaey is ‘deurgat’. De naam is toepasselijk vanwege het uitzicht op een massieve boog die door de zee is uitgesleten. Je kan met de auto tot aan de parkeerplaats rijden. Vanuit daar is het maar een korte wandeling naar het uitzichtpunt. Mits je er bent in het juiste seizoen is Dyrhólaey ook de broedplek  van de puffin. In de tijd dat wij er waren was het de begin periode van het broedseizoen en wij hadden geluk dat we de puffins konden zien!

 

Hálsanefshellir

IJsland heeft zoveel fotogenieke plekken en ook dit is weer zo’n mooie plek! Langs het zwarte zandstrand, Reynisfjara ligt de enorme basaltformatie Hálsanefshellir. Door de erosie van de zee zijn er ook meerdere grotten ontstaan die je kan bezoeken als het eb is. Naast dat het een mooi plaatje om te zien is, is het voor de kinderen ook erg leuk om te klimmen en te klauteren op de basaltformatie. Er wordt wel gewaarschuwd voor de zee, deze is erg ruig en er kunnen gevaarlijke golven onverwachts het strand op komen. Je mag daarom dus nooit met je rug naar de zee toe staan en je moet je kinderen in de gaten houden.  Er is een gratis parkeerplaats bij het strand, waardoor je na een korte wandeling zo op deze bijzondere plek bent.

 

Lava Show

In het plaatsje Vik hebben ze een lava show met echte lava. Aangezien onze jongste dochter jarig was, wilden we iets speciaals doen en zijn we naar de lava show gegaan. Je komt in een ruimte te zitten om een zwarte bak heen, waar ze uitleg geven over vulkanen en lava. Uiteindelijk laten ze het lava binnen stromen. Je voelt meteen de warmte van de lava, voor de veiligheid moet iedereen blijven zitten op je stoel en krijg je een veiligheidsbril op. Als de lava er is laten ze zien hoe lava stolt.  Erg indrukwekkend, leerzaam en ook wel spannend voor de kinderen. Na afloop kregen ze ook een stukje lava mee naar huis. Toen we thuis waren werd dit door de meiden als eerste tegen iedereen verteld, dus deze lava show had zeker indruk gemaakt.

 

Fjardargljufur

Fjardargljufur is een prachtige canyon van 100 meter diep. De auto kan je gratis parkeren op de parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats start een wandeling langs de kloof. Er zijn diverse uitzichtpunten gemaakt vanwaar je een mooi zicht over de canyon hebt. De wandeling kan je zo ver maken als je zelf wilt en is voor kinderen ook goed om te doen.

 

Skatafell met Svartifoss

Het hoogtepunt van het Nationaal Park Skaftafell is de Svartifoss waterval. Het is even een wandeling door het park voordat je bij de waterval uitkomt (ongeveer 30 á 45 minuten) vanaf de parkeerplaats. De Svartifoss waterval is een mooie waterval van 20 meter hoog, die is omgeven door kolommen van zwart basalt. De basaltkolommen zijn ontstaan doordat lava zeer langzaam heeft kunnen afkoelen, waardoor het gesmolten gesteente heeft kunnen kristalliseren.

In het nationaal park kun je meerdere wandelingen doen, maar met kinderen is de wandeling naar Svartifoss al lang genoeg.

 

Fjallsárlón

In het zuiden van IJsland liggen twee gletsjermeren die je eenvoudig met kinderen kan bezoeken. De eerste is Fjallsárlón. Dit gletsjer meer is kleinder dan de naastgelegen Jökulsárlón en daardoor ook minder bezocht door toeristen. Vanaf de (gratis) parkeerplaats wandel je binnen enkele minuten naar het gletsjermeer. In het meer drijven diverse ijsbergen en in de verte kan je de gletsjer zien liggen. Ook op het strandje liggen diverse ijsschotsen. Onze meiden raakten niet uitgespeeld met het ijs. Je kan hier ook met een zodiac over het meer varen tussen de ijsschotsen.

 

Jökulsárlón

Iets verderop ligt Jökulsárlón, oftewel  het grootste en bekendste gletsjermeer van IJsland. De vele ijsbergen die drijven in het meer drijven uiteindelijk via een klein riviertje naar de zee. Naast de imposante ijsbergen zijn er ook veel zeehonden in het meer die zich vaak laten zien. De auto kan je dichtbij op de (gratis) parkeerplaats parkeren. Ook vanaf hier kan je boottochten maken over het gletsjer meer. De boten zijn hier groter dan bij Fjallsárlón.

 

Diamant beach

Tegenover Jökulsárlón, aan de andere kant van de weg ligt Diamond beach. Doordat de ijsblokken vanaf het gletsjer meer naar de zee drijven spoelen deze ijsblokken door de golven weer aan op het strand. De glinsterende ijsblokken steken erg af bij het zwarte zand van het strand, zo lijkt het net of het strand bezaaid is met diamanten.

 

Stokksnes

Dit prachtige strand ligt nog op een stukje rijden. Wij hebben er uiteindelijk tijdens onze rondreis voor gekozen om niet helemaal door te rijden naar Stokksnes. Heb je meer tijd of vinden de kinderen het niet erg om wat langer in de auto te zitten dan kan je dit nog toevoegen aan je reis. Stokksnes is het mooiste strand van IJsland. Het strand is bijzonder vanwege de steile puntige bergen die wel 454 meter hoog zijn in combinatie met het zwarte strand. Als het vloed is loopt een groot gedeelte van het strand onderwater wat een mooie weerspiegeling geeft en je geweldige foto’s kan maken. Om dit strand te bezoeken moet je entree betalen.

Krýsuvík

Nadat we het zuiden van IJsland hadden ontdekt zijn we weer terug gereden richting Reykjavik. Ben je benieuwd naar onze reisroute zie dan: ……

Onder Reykjavik vindt je Krýsuvík, ook wel Seltún genoemd. Krýsuvík is het actiefste hete bronnengebied van Zuidwest -IJsland. In het kleurrijke gebied met schitterende rode, gele en groene tinten liggen een groot aantal modderpoelen en heetwaterbronnen. Tussen deze heetwaterbronnen en moederpoelen stijgen continue rookpluimen omhoog, omdat het water in dit gebied vrijwel overal tegen het kookpunt aan zit.

Je kan de auto (gratis) parkeren op de parkeerplaats. Vanaf het parkeerterrein loop je zo het pad met houten vlonders op dat dwars door het heetwaterbronnen en modderpoelen is aangelegd. Het gebied is niet heel groot, dus met een 30 minuten heb je de wandeling zeker wel gedaan.

 

Blue Lagoon

Als last, but not least de Blue Lagoon. Deze kan gewoon niet ontbreken als je in IJsland bent. De Blue Lagoon is één van de bekendste bezienswaardigheden van IJsland, maar daardoor ook best prijzig. Het voordeel is dat kinderen onder de 13 jaar gratis zijn. In ons geval hoefde we dus alleen 2 tickets voor een volwassenen te betalen. Het is aan te raden van te voren je tickets online te kopen, vooral in het hoogseizoen kan het heel druk zijn en kan het uitverkocht zijn. Je kan kiezen uit diverse paketten. Wij hadden de meest eenvoudige gekozen, waarbij je in het zwembad mag, een drankje krijgt en één gratis masker.

Zoals bij alle zwembaden moesten de mannen en vrouwen apart omkleden en douchen voordat je het zwembad betreed. Bij binnenkomst krijg je een bandje om, hiermee kan je, je kluisje open en dicht maken en kan je eventueel meerdere rankjes en of maskers betalen.

Kinderen tot en met 8 jaar moeten verplicht zwembandjes om (ook al hebben ze hun zwemdiploma’s). De zwembandjes hoef je niet mee te nemen, want deze hebben ze voldoende in het zwembad zelf. De badmeesters controleren buiten wel of de kinderen deze ook echt om hebben.

Het water in de blue lagoon heeft een prachtige blauwe kleur en een heerlijke temperatuur van 39 graden. Het water bevat bepaalde mineralen die goed voor je huid zijn, maar niet zo goed voor je haar. Je wordt dus geadviseerd je haar op te steken en het niet nat te maken. De lagoon is behoorlijk groot, waardoor er zat plek is en de kinderen heerlijk kunnen zwemmen. Daarnaast is er een bar, waar je op vertoon van je armbandje het welbekende masker krijgt dat je op je gezicht kan smeren. Je moet deze even laten intrekken en daarna kan je deze bij de koude kranen weer afspoelen.

Ondanks de prijs en het hoge toeristische gehalte vonden wij de blue lagoon ontzettend fijn. Ook de kinderen hebben zich goed vermaakt. Wij hebben een hele middag in de blue lagoon gespendeerd.

 

Zoals je ziet, is er alleen al in het zuiden zat te doen! Wil je weten waar wij sliepen tijdens onze rondreis, lees dan kindvriendelijke accommodaties in IJsland.