Golden Cirkel met kinderen

De Golden Cirkel met Kinderen

 

Als je in IJsland bent kom je er eigenlijk niet onderuit om minimaal de Golden Cirkel te bezoeken. De Golden Cirkel is een Cirkel waarin allerlei mooie bezienswaardigheden liggen van watervallen, tot zelfs een krater. De Golden Cirkel ligt dicht bij Reykjavik, dus vanuit daar wordt het vaak als dag uitstapje gedaan. Eén dag is best kort voor de Golden Cirkel, dus wil je iets meer tijd hebben is twee dagen beter.

De Golden Cirkel met Kinderen: Hoe kom je er

De Golden Cirkel ligt dichtbij Reykjavik. Zo was onze eerste stop op 45 minuten rijden vanaf Reykjavik. Wij bezochten de Golden Cirkel tijdens onze rondreis door IJsland. We hebben twee nachten overnacht in de buurt van de Golden Cirkel in Laugarvatn. De makkelijkste manier om de Golden Cirkel te bekijken is met de auto. Maar kan je een tour boeken met een bus vanuit Reykjavik.

De Golden Cirkel bezoeken met kinderen: Beste reistijd

IJsland is in ieder seizoen prachtig. Wij bezochten IJsland tijdens de meivakantie (eind april begin mei). In de lente en zomer zijn de dagen langer. In de winter worden de dagen heel erg kort (het wordt pas laat licht en alweer heel vroeg donker), houd hier dus rekening mee met je route. Het weer in IJsland is altijd onvoorspelbaar en zeer veranderlijk. Zo hebben wij tijdens onze rondreis zon, regen, sneeuw en zelfs hagel gehad. Ze zeggen in IJsland dan ook niet voor niets, als het weer je niet bevalt, wacht dan 5 minuten.  Je kan het beste dus veel laagjes meenemen, zodat je voor elk weertype iets bij je hebt.

De Golden Cirkel bezoeken met kinderen: Bezienswaardigheden van de Golden Cirkel

De Golden Cirkel heeft meerdere bezienswaardigheden. Ik zal zowel de bekende als de niet zo bekende plekken toelichten.

Thingvellir

Nadat we in Reykjavik het Perlan museum hadden bezocht begonnen we aan de Golden Cirkel. Zo reden we in het begin van de middag in 45 minuten naar Thingvellir National Park. Thingvellir is de geografische grens tussen het Euraziatische en Noord-Amerikaanse continent. Deze twee tektonische platen schuiven ieder jaar steeds verder uit elkaar en dat uit zich op diverse manieren, zoals diepe kloven, watervallen en verzakkingen. Een deel van de breuklijn is ondergelopen met gletsjerwater. In dit extreem heldere water, waarbij je meer dan 100 meter zicht hebt onderwater kan je bij Silfra snorkelen. Dit is overigens niet mogelijk voor kinderen onder de 14 jaar en hebben wij dus ook niet gedaan. Het park is groot en heeft meerdere parkeerplaatsen. P1 ligt bij het visitor center en daar kan je ook meteen een parkeerkaart kopen. Wij hebben onze auto bij P2 geparkeerd. Vanaf P2 is het maar een klein stukje wandelen naar de Öxarárfoss waterval. Vanuit daar hebben we een hele wandeling door het park gedaan. Naast het feit dat het bijzonder is om tussen twee continenten in een vallei te lopen is deze plek ook belangrijk geweest in de geschiedenis van IJsland. In het park werd namelijk het eerste parlement ter wereld opgericht. De lokale bevolking beschouwt deze plek hierdoor als de geboorteplaats van het land. Wij hebben ons een hele middag vermaakt en door het mooie park gewandeld.

 

Geysir

Deze stop wordt nog steeds Geysir genoemd naar de geiser Geysir. Maar deze geiser is helaas niet meer actief. Gelukkig ligt bij Geysir ook Strokkur, deze geiser is wel nog actief. Strokkur spuit om een aantal minuten heet water tot wel 30 meter de lucht in. Heel indrukwekkend en spannend voor de kinderen, want het was telkens weer wachten totdat de geiser weer zou uitbarsten. Wij bezochten deze geiser meteen in de ochtend en waren er zo goed als alleen.

 

Brúarárfoss

De hoogtepunten van de Golden Cirkel worden door duizenden toeristen bezocht. Er zijn echter nog steeds plekken die niet heel bekend zijn, zoals de Brúarárfoss waterval. De reden dat de Brúarárfoss niet zo populair is vanwege de ligging ervan. Bij de bekende Gullfoss waterval kan je namelijk parkeren bij de waterval, maar bij de Brúarárfoss moet je vanaf de parkeerplaats nog 3,5 kilometer wandelen. Hierover doe je ongeveer 1 tot 1,5 uur. Het wandelpad naar de waterval is niet heel moeilijk. De route begint vanaf het parkeerterrein, hier klim je via het trappetje over het pad en volg je het gravelpad.  Voordat je bij Brúarárfoss waterval komt kom je onderweg nog 2 andere watervallen tegen. De Hlauptungfoss is een kleine waterval waarbij het blauwe water enkele meters naar beneden valt tussen de bruine rotsen. De tweede waterval is de Midfoss warerval, hier valt het water in kleine trapjes naar beneden. Vanaf hier is het niet meer heel ver wandelen naar de Brúarárfoss. Bij Brúarárfoss is een houten brugje over de rivier, vanaf daar heb je een perfect uitzicht op de waterval. Wij kwamen er helaas zelf te laat achter dat deze waterval er ook nog was, dus hebben wij deze niet bezocht. Als je dezelfde route pakt als wij deden (wij sliepen in Laugarvatn) dan kom je eerst deze waterval tegen op 15 minuten rijden. Vanaf de parkeerplaats van deze waterval is het ongeveer 15 minuten rijden naar Geysir.

 

Gullfoss

Van een minder bekende waterval naar een hele bekende water: Gullfoss. Op 10 minuten rijden van Geysir vindt je de Gullfoss waterval. De naam Gullfoss betekent gouden waterval. Het verhaal gaat dat er een bewoner veel goud had verzameld, maar niemand hij vertrouwde niemand. Hij deed al het goud in een koffer en gooide het in de waterval. Sindsdien straalt deze waterval. De Gullfoss waterval is een immens grote, brede en woeste waterval, het vele water stort in een kloof van 32 meter diep naar beneden.  Vanaf de parkeerplaats is een wandelpad aangelegd langs de waterval. Aan het einde van het pad kun van heel dichtbij zien hoe het water zich met veel geweld naar beneden stort. Je staat da zo dichtbij dat een regenponcho geen overbodige luxe is. Wij waren in de ochtend bij Gullfoss en het was er nog niet druk. Wil je dus niet tussen heel veel toeristen lopen, kom dan vroeg.

 

 

 

 

Brúarhlöð

Dit is geen officiële stop van de Golden Cirkel, maar zeker wel de moeite waard om onderweg even te stoppen. Wij reden vanaf Gullfoss naar Faxifoss. Onderweg zagen we op de kaart Brúarhlöð staan, dus maakte we hier een extra tussenstop (12 minuten rijden vanaf Gullfoss). Brúarhlöð is een mooie rotsformatie in de rivier Hvítá. Het water is er helder blauw en de rotsen lijken wel op gezichten. Vanaf de parkeerplaats is het maar een korte wandeling naar het uitzichtpunt. In de zomer kan je op de rivier raften.

 

Faxifoss

Ook Faxifoss is geen officiele stop op de Golden Cirkel, maar zeker wel de moeite waard om even te stoppen. Vanuit Brúarhlöð was het 12 minuten rijden naar Faxifoss. Je moet er wel betaald parkeren. Vanaf de parkeerplaats loop je binnen enkele minuten naar de waterval. Deze brede waterval is veel rustiger dan Gullfoss. Toen wij er waren, waren er maar twee andere mensen bij de waterval.

IJsland staat natuurlijk bekend om alle mooie watervallen. Op de Golden Cirkel, liggen er enkele, maar er zijn er nog veel meer mooie watervallen!

 

Kerid

Vanaf Faxifoss zijn we naar Kerid de vulkaankrater gereden. Vanaf Faxifoss is het een 28 minuten rijden. Je zou er ook voor kunnen kiezen om vanuit Faxifoss naar de Secret Lagoon te gaan, maar daarover later meer. De Kerid vulkaankrater is 55 meter diep en en voor een gedeelte gevuld met heel blauw water. De auto kan je op de parkeerplaats zetten en je betaald een klein bedrag entree per persoon. Wij wandelden een rondje over de kraterrand en zijn via de trappen afgedaald om met kratermeer van dichtbij te bekijken.

 

Laugarvatn Fontana Spa

Nadat we zoveel dingen bekeken hadden op de Golden Cirkel vonden wij en de kinderen het tijd voor een zwem uitje. Bij het appartement waar we verbleven lag het Laugarvatn Fontana Spa letterlijk om de hoek. We hebben de rest van de middag ons heerlijk vermaakt in dit zwembad. Laugarvatn Fontana Spa heeft verschillende zwembaden met verschillende temperaturen en ook met wat speelgoed voor kleine kinderen. Daarnaast zijn er hottubs en sauna’s aanwezig. Ook kan je vanaf de Spa in het meer afkoelen.

 

Secret Lagoon

De Secret Lagoon hebben wij zelf niet bezocht. Deze spa is echter één van de goedkoopste in IJsland en ook zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. De Secret Lagoon ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Faxifoss. Buiten is er een groot warm water bad en je kunt er gebruik maken van een soort foam buizen die blijven drijven. 

 

 

Reykjadalur

Deze stop kan je ook nog toevoegen aan de Golden Cirkel. Wij wilden deze stop op de terugweg van onze reis toevoegen. Maar vanwege het slechte weer hebben we deze toch overgeslagen. Maar het zou wel een aanrader zijn, dus wil ik deze hier toch even noemen. Reykjadalur zijn warmwaterbronnen in de natuur. Ook al is het buiten koud, het water in de rivier blijft lekker warm. Om er te komen moet je wel eerst een wandeling maken van 3 km. Het is een pittige wandeling waar je 1 á 1,5uur voor nodig hebt, maar onderweg kan je genieten van mooie uitzichten. Na 3km kom je bij de warmwaterbronnen in de rivier. Hoe meer je de rivier oploopt hoe warmer het water wordt. Er zijn omkleedmogelijkheden, maar die zijn wel primitief.

Overnachten bij de Golden Cirkel met kinderen

Wij verbleven in Golden Cirkel Apartments in Laugarvatn. In de woonkamer stond een stapelbed voor de kinderen. We hadden een eigen keuken en badkamer en een aparte slaapkamer voor ons. De auto konden we gratis parkeren en buiten op het grasveld was een klein speeltuintje. Op loopafstand zaten twee restaurants en er was een supermarkt in de buurt. Ook konden we lopend naar Laugarvatn Fontana Spa gaan.