Zolang ik me kan herinneren spaar ik voor vakanties. Ik weet nog goed dat ik in de reisgidsen bladerde en alles aan het vergelijken was: wat is de prijs, hoe ver van het centrum en hoe ver van het strand? Zo zocht ik de vakanties uit. Zo kwam ik met mijn toenmalige vriendje in Tunesië uit in de woestijn, het was goedkoop en avontuurlijk!

Ik ben altijd iemand geweest die gemakkelijk kon sparen. Maar nu ik een groot doel heb, om voor maanden op wereldreis te gaan, is het ook wel een ander bedrag wat gespaard moet worden. Het plan is om iedere maand €1.000,- te sparen op mijn spaarrekening. Dan zou ik over 4 jaar €48.000,- hebben, wat toch een mooi bedrag is.

In het begin spaarde ik op de “verkeerde” manier. Nadat ik mijn salaris kreeg, betaalde ik eerst alles wat ik nodig had die maand en aan het einde van de maand keek ik wat er nog over was. Ik kan je vertellen dat, dat niet altijd €1.000,- was. Maar ik praatte dat goed naar mezelf met de gedachte, dat ik het de volgende maand wel aan zou vullen. Zo ging ik ongemerkt achterlopen op mijn spaarplan.

Ik maakte me er nooit zo druk om, ik dacht dat het wel goed zou komen. In de loop der jaren ging ik me steeds meer verdiepen in de wetten van het geld. Als accountant weet ik veel van cijfers en van jaarrekeningen, maar de wetten van het geld worden je nooit geleerd. Eén van de belangrijkste als je een bedrag wil sparen is: betaal jezelf eerst!

Op het moment dat je salaris binnenkomt maak je meteen het bedrag wat je wil sparen over naar je spaarrekening. Zo is het geld meteen “weg” van je lopende rekening en kun je het niet meer uitgeven. Door deze methode ging het sparen nog gemakkelijker en werd het een sport om naast het bedrag wat ik wilde sparen per maand zoveel mogelijk over te houden om als extra over te maken naar de spaarrekening.

Enkele maanden na ons besluit om over 4 jaar (misschien) op wereldreis te gaan kwam corona. Doordat ik altijd spaarde voor vakanties en deze nu niet meer door konden gaan, ging het sparen nog gemakkelijker en sneller. Daarnaast bleek dat als we ons aan mijn plan hadden gehouden om te gaan als de kinderen in groep 2 en in groep 4 zouden zitten, de wereld nog op slot zat. Dus wie weet was die 4 jaar helemaal niet zo gek.