Andorra met Kinderen

Andorra met Kinderen

Andorra is een dwergstaat ingeklemd tussen Frankrijk en Spanje. Het geïsoleerde land is vooral afhankelijk van toerisme en haar status als belastingparadijs. Tijdens onze camperreis door Europa in de zomer bezochten we Andorra met onze kinderen. Alle tips voor Andorra delen we in dit blog.

Andorra met kinderen:Hoe kom je er

Je kan niet rechtstreeks op Andorra vliegen. Als je met het vliegtuig wilt gaan, zal je op Toulouse of Barcelona moeten vliegen en vanuit daar een auto moeten huren om in Andorra te komen. In de winter gaan er wel vluchten van Madrid naar Andorra. Of je kan er met de auto naar toe rijden, vanaf Utrecht is het 13 uur en 47 minuten rijden.

Andorra met kinderen:

Beste reistijd

Andorra ligt midden in de Pyreneeën, in de zomer kan je mooie wandelingen maken en in de winter is het een uitstekend ski gebied. Daardoor kan je Andorra zowel in de zomer als in de winter bezoeken. Wij bezochten Andorra in de zomer.

Andorra met kinderen:

Algemene informatie

Andorra is geen lid van de Europese Unie, het betreft een uitzonderingsgebied. Hierdoor kan je belastingvrij winkelen en staat Andorra bekend als belasting paradijs (de inkomsten belasting is nooit hoger dan 10%). Ondanks dat Andorra geen lid is van de Europese Unie is het betaalmiddel wel gewoon de Euro.  In Andorra wordt Catalaans gesproken.

Andorra is geen groot land, het heeft een totaal oppervlak van 468 km2 en staat hiermee op een 6de plek van kleinste Europese landen.

Andorra staat met name bekend om de vele wintersport gebieden en prachtige natuur.

Andorra met kinderen:

Bezienswaardigheden van Andorra

 

Andorra La Vella

De hoofdstad van Andorra, Andorra La Vella kan je eigenlijk niet overslaan tijdens je verblijf in Andorra. Andorra La Vella staat bekend om de belasting vrije winkels. In het centrum liggen veel warenhuizen waar je goed kan winkelen. Maar de stad heeft meer te bieden. Het eerste wat opvalt in de stad is de brug Pont de París, op deze brug staat groot Andorra La Vella. Bij het punt waar je een foto kan maken met de brug staat ook een ander kunstwerk: La Noblesse Du Temps, oftewel de adel van de tijd.  Dit bronzen beeld van een klok met een kroon op een boomstam is gemaakt door  de beroemde kunstenaar Salvador Dali en in 1999 geschonken aan de Andorrese staat. Het beeld symboliseert hoe de tijd de mensheid domineert.

Het centrum heeft ook een oud gedeelte met smalle straatjes en oude huizen. Het bekendste gebouwen zijn het parlementshuis La Casa de la Vall, wat tot 2011 dienst deed als parlementsgebouw en de St. Stefanuskerk  (in het Catalaans: Església de Sant Esteve).

Mocht je de stad even beu zijn dan kan je naar Parc central Andorra, oftewel het park van de stad. In dit park is een speeltuin en er zijn openbare toiletten aanwezig.

 

Naturlandia

In het westen van Andorra zit Naturlandia gelegen in de bergen van Andorra. In dit park zijn diverse activiteiten die je kan ondernemen. Zo is er bijvoorbeeld een dierenpark, maar dé attractie van het park is de Tobotronc. De Tobotronc is de langste rodelbaan ter wereld (5,3 km) tussen de boomtoppen van Andorra. Kinderen mogen pas in deze attractie met een lengte van 1,20meter en tot 13 jaar moet er iemand bij zitten die ouder is dan 18 jaar. Onze kinderen waren nog kleiner dan 1,20 meter, dus wij hebben dit park niet bezocht.

 

Palau de Gel

De Olympische ijsbaan van Andorra biedt een breed scala aan activiteiten die je er kan ondernemen, zo kan je er schaatsen, ijshockeyen of karten op het ijs. Maar naast de ijsbaan heeft Palau de Gel ook een binnenzwembad. Omdat wij op de camping waar we verbleven een binnenzwembad hadden, zijn we hier ook niet naar toe gegaan.

 

Mirador del Roc del Quer

Andorra staat natuurlijk bekend om haar bergen en prachtige natuur. Je kan dus vele wandelingen maken in Andorra en genieten van mooie uitzichtpunten. Eén van de bekendste uitzichtpunten van Andorra is Mirador del Roc del Quer. Bij dit uitzichtpunt ligt een grote parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats is een pad aangelegd naar het uitzichtpunt met loopbrug (je moet hier entree betalen). Het uitzichtpunt is een loopbrug van 20 meter lang, waarvan 8 meter vast zit aan de grond en de overige 12 meter over het dal hangt. Een groot deel van de hangbrug is een glazen plateau, waardoor je recht naar beneden kan kijken het dal in (je moet geen hoogtevrees hebben). Aan het einde van de loopbrug zit een groot standbeeld van een man. Het standbeeld zit in een kalme en meditatieve houding en nodigt de bezoekers uit hetzelfde te doen en van het uitzicht te genieten.

 

Pont Tibetà de Canillo

Sinds het voorjaar van 2022 heeft Andorra er een nieuwe bezienswaardigheid bij, de Tibetaanse hangbrug. Toen wij er waren was deze hangbrug er nog niet. Het is de twee-na-langste-hangbrug ter wereld. De brug is 603 meter lang en hangt op een hoogte van 1.875 meter, vanaf de brug kijk je een 158 meter de afgrond in. Je hebt een ticket nodig om de brug te bezoeken. Deze tickets kan je online of bij de toeristenwinkels kopen, maar dus niet bij de ingang van de hangbrug. Het makkelijkste is om meteen een duo-ticket te kopen voor Roc Del Quer en Pont Tibetá, dan kan je de auto gratis parkeren op de parkeerplaats van Mirador del Roc del Quer en vanaf daar kan je de gratis bus naar Pont Tibetá pakken en weer terug. De bussen komen om de 15 minuten bij de overkapping.

 

Park Gran del Colat Jardí Botánic

Per toeval kwamen we langs dit park met de bus. Het park bestaat uit een grote speeltuin met diverse speelgelegenheden voor verschillende leeftijden. In dit park zit ook een restaurant met terras, de kinderen kunnen dus heerlijk spelen, terwijl de ouders op het terras kunnen zitten en vanaf daar de kinderen kunnen zien spelen. Een heerlijke plek om met kinderen te bezoeken!

Andorra met kinderen:

Overnachten

Wij bezochten Andorra tijdens onze rondreis door Frankrijk, Spanje en Andorra tijdens de zomer. Wij hebben met de camper overnacht op Apartments Xixerella Park. Hier kan je naast een plek op de camping ook huisjes huren. De camping heeft een binnenzwembad waarvan de glazen schuif ramen in de zomer open kunnen. Buiten is er een ligweide bij het zwembad. Daarnaast heeft de camping een speeltuin en een mini golfbaan. Om Andorra La Vella te bezoeken hebben we de bus gepakt. Met de auto zal het een 15 minuten rijden naar de hoofdstad zijn.